Odbor za finance soglaša z javnofinančnimi načrti vlade; ta sprejela stališče do ocene Fiskalnega sveta

Odbor DZ za finance je brez razprave potrdil odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za prihodnje triletno obdobje, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

S slednjim vlada cilja na postopno zniževanje javnofinančnega primanjkljaja, pod referenčno mejo treh odstotkov BDP naj bi padel že prihodnje leto. DZ bo odlok potrjeval na izredni seji jutri.

Finančni minister Klemen Boštjančič je članom odbora povedal, da bo v prihodnjih letih fiskalno politiko zaznamovalo postopno znižanje javnofinančnega primanjkljaja.

Z letom 2024 se bo namreč na ravni EU prenehala uporabljati splošna odstopna klavzula, ki je v zadnjih štirih letih omogočala odstop od fiskalnih pravil.

Za leto 2024 je tako javnofinančni primanjkljaj določen pri 2,8 odstotka BDP, že leto zatem (2025) naj bi se znižal na 2,2 odstotka BDP, po načrtu pa leta 2026 celo na 1,3 odstotka BDP.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Karolina Grabowska, Pexels.com)

Vlada je sprejela stališče do ocene Fiskalnega sveta glede proračunskih dokumentov za obdobje od 2023 do 2026. Pri tem poudarja, da se zaveda pomena dolgoročne vzdržnost javnih financ in s tem povezanih tveganj

Z oceno Fiskalnega sveta glede proračunskih dokumentov za obdobje od 2023 do 2026 se vlada večinoma strinja, je na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za finance.

Ob tem poudarja, da ob prenehanju izjemnih okoliščin v letu 2024 načrtuje postopno zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja in dolga v deležu bruto domačega proizvoda v prihodnjih letih.

Potem ko bodo podrobnosti glede prihodnjih fiskalnih pravil bolj jasne, bo vlada načrte po potrebi prilagodila. V pripravi so številne strukturne spremembe, ki pa se skladno z metodologijo Evropske komisije in načelom previdnosti ne vključujejo v javno finančne projekcije, dokler niso sprejete vsaj na vladi ali v Državnem zboru.

Vlada se zaveda številnih tveganj, ki so jim izpostavljeni javnofinančni načrti, zato bo v končno verzijo Programa stabilnosti vključila tudi analizi občutljivosti javnega dolga in občutljivosti javnofinančnih prihodkov.

Vlada dodaja še, da so v Program stabilnosti 2023 v največji možni meri vključeni podatki rebalansa državnega proračuna za leto 2023, zato z vidika projekcij neusklajenosti pri pripravi proračunskih dokumentov ni, na vladni spletni strani še sporočajo pristojni.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: