Rusija Wikipedijo kaznovala s 16.800 evri, jedrska elektrarna Zaporožje (bo) prenehala uporabljati ameriško gorivo

Rusko sodišče je lastnika Wikipedije kaznovalo z 1,5 milijona rubljev (približno 16.800 evrov), ker ni izbrisal članka o konfliktu v Ukrajini, poroča ruska državna tiskovna agencija TASS.

Rusija je pred kratkim fundaciji Wikimedia naložila vrsto kazni, vendar storitve še ne namerava blokirati, je ta teden potrdil minister za digitalne zadeve.

V začetku tega meseca je Kremelj kaznoval Wikimedijo zaradi članka z naslovom “Ruska okupacija regije Zaporožje”.

Rusija naj bi sicer delala na lastni različici Wikipedije, da bi svetovni javnosti posredovala informacije, za katere zatrjuje, da so resnične. Meni, da smo na omenjenem spletnem mestu zdaj priča potvarjanju zgodovinskih dejstev, poroča Sky News, najbrž pa jih dojema kot del informacijske vojne.

Dogajanje v zvezi z jedrsko elektrarno Zaporožje je spet pestro.
(Foto: STA, vir: Twitter)

V jedrski elektrarni Zaporožje (bodo) prenehali uporabljati ameriško gorivo

Med nesrečnim ukrajinskim dogajanjem danes odstopa tudi novica o največji evropski jedrski elektrarni v Zaporožju/Zaporižji v južni Ukrajini.

Slednjo je lani zasedla in zasegla Rusija, ki je danes sporočila, da bodo v nuklearki prenehali uporabljati jedrsko gorivo, izdelano v ZDA. Kot še prenaša ruska tiskovna agencija Interfax, je bila slednja večinoma zgrajena v času Sovjetske zveze in sprva tudi uporabljala rusko jedrsko gorivo.

Ukrajina je po prvem konfliktu z Rusijo leta 2014, ko je sčasoma popolnoma zapadla pod vpliv ZDA (op.ur.), postopoma prešla na dobavo Westinghousea. Nova uprava bo vendarle skušala omenjeno gorivo čim prej spet nadomestiti z ruskim, saj meni, da je to bolj primerno in da je njihova tehnologija navsezadnje tudi boljša.

Renat Karča, svetovalec generalnega direktorja ruske jedrske družbe Rosenergoat, trenutnega upravljalca elektrarne, je za Interfax povedal še, da zaloga ameriškega goriva zadostuje za približno štiri leta.

Ruske sile so elektrarno zasedle lani med okupacijo delov Ukrajine. Ta je od takrat v središču jedrske varnostne krize zaradi nenehnega obstreljevanja v njeni bližini, za kar se Kijev in Moskva vzajemno obtožujeta.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: