Stolteneberg prvič po začetku vojne v Ukrajini, ta naj bi odbila nov val ruskih napadov z droni

Rusija je v zadnjih 24 urah Ukrajino napadla z več kot dvema ducatoma dronov iranske izdelave, je danes zjutraj sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Dodali so, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila 21 od 26 dronov tipa šahed-136, ki so zasnovani tako, da ob trku eksplodirajo. O žrtvah za zdaj ne poročajo.

Obenem naj bi ukrajinske sile na vzhodu regije Doneck uspešno prestale 55 ruskih kopenskih napadov.

Rusko obrambno ministrstvo in zasebno vojaško podjetje Wagner sta sporočila, da ruske sile prevzemajo nadzor nad vse več območji v Bahmutu v regiji Doneck, kjer že mesece potekajo srditi boji.

“V okolici Bahmuta se nadaljujejo hudi spopadi,” pa je nasprotno sporočil ukrajinski generalštab in zatrdil, da so ruske izgube tam zelo velike ter da ruskim silam primanjkuje streliva in morale, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrajino prvič od začetka konflikta obiskal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na svojem prvem obisku v Ukrajini od začetka konflikta, prenašajo svetovni mediji.

Stoltenberg je že prispel v središče Kijeva, v ospredju pogovorov pa bo še naprej zavezništvo in njegova možna širitev, kar je sicer eden od povodov ruske vojaške intervencije v sosednji državi.

Ruski predsednik Vladimir Putin se že dolgo pritožuje nad širitvijo Nata in želi preprečiti članstvo Ukrajine v organizaciji. Namesto tega se zdaj sooča z Natom, ki je po vstopu Finske podvojil dolžino lastne meje z Rusijo.

Zavezništvo sicer igra ključno vlogo podpori Ukrajini med rusko invazijo; gre za zagotavljanje orožja, vsakršno pomoč in sprejemanje beguncev na ravni držav članic, še pišejo zahodni mediji.

Neodvisni analitiki nenadni obisk povezujejo tudi z morebitnim dokončnim padcem Bahmuta; ruske sile naj bi nadzorovale že več kot 80 odstotkov mesta.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: