Nemčija proti sprejetju Ukrajine v NATO, Peking opozoril na posledice kritiziranja Kitajske zaradi Tajvana

Nemški obrambni minister: Zdaj ni pravi čas za sprejem Ukrajine v Nato

Zdaj ni pravi čas, da bi se o tem odločali, je pozno včeraj za nemško televizijo ZDF glede članstva Ukrajine v Natu dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius.

Gre za reakcijo na poziv ukrajinskega predsednika Volodimira Zelenskega k povabilu njegove države v zavezništvo, ob včerajšnjem obisku prvega moža Nata Jensa Stoltenberga v Kijevu.

“Vrata so delno odprta, vendar zdaj ni pravi čas, da bi se o tem odločali,” je dejal Pistorius in dodal, da mora zavezništvo skrbno pretehtati vsak korak, kot je morebitna podelitev uradnega povabila Ukrajini. “Odločiti se je treba s hladno glavo in vročim srcem in ne obratno,” je poudaril.

Stoltenberg je Zelenskemu med obiskom obljubil nadaljnjo podporo Nata, tako v boju proti ruskim silam kot na poti Ukrajine v zvezo.

Kot je dejal, bodo članice zavezništva o njeni pridružitvi razpravljale na julijskem vrhu v Vilniusu, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Peking opozarja glede Kitajske Tajvana

Vse bolj se zaostruje tudi na Daljnjem vzhodu, kjer rastejo napetosti zlasti v trikotniku Kitajska- Korejski polotok- Japonska, ob vpletanju ZDA (op.ur.).

Da bo kritiziranje Kitajske zaradi Tajvana imelo nevarne posledice, je danes opozoril kitajski zunanji minister Qin Gang in ocenil, da njegova država postaja “vse večja sila za mir in pravičnost”.

Po njegovih besedah je tajvansko vprašanje jedro temeljnih interesov Kitajske, od česar Peking ne odstopa.

“V zadnjem času se pojavlja nekaj absurdne retorike, ki Kitajsko obtožuje, da enostransko spreminja status quo v Tajvanski ožini s silo ali prisilo ter da ruši mir in stabilnost v ožini,” je dejal Qin.

“Logika je absurdna, posledice pa nevarne,” je ocenil in dodal, da se Kitajska ne bo umaknila pred “nobenim dejanjem, ki spodkopava kitajsko suverenost in varnost”.

“Tisti, ki se na Tajvanu igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli,” je opozoril prvi mož kitajske diplomacije, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: