Slovenija: v Kranju približno 13-odstotni dvig cen komunalnih storitev, podražitve potrdili tudi piranski in mariborski občinski svetniki

Kranjčane čaka podražitev storitev Komunale Kranj, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Mestni svetniki so na torkovi seji potrdili predlagano približno 13-odstotno podražitev cen komunalnih storitev. Kljub temu cene komunalnih storitev ostajajo med cenejšimi med primerljivimi občinami, je na včerajšnji novinarski konferenci v Kranju povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je pojasnil, da bo se dvignile zlasti cene zbiranja mešanih komunalnih odpadkov in bioloških odpadkov. Na tem segmentu je Komunala Kranj lani beležila 600.000 evrov izgube, zato je dvig cen za gospodinjstva nujen.

V prihodnje Berčon razmišlja, da bi Komunala Kranj lahko ponudila ugodnejše cene zbiranja odpadkov, če bi sodelovala z avstrijskim podjetjem Saubermacher, ki je Komunali Kranj ponudil partnerstvo.

Piranski občinski svetniki potrdili nove cene privezov, kanalščine in ravnanja z odpadki

Piranski občinski svetniki so- prav tako na torkovi seji- potrdili nove cene privezov, kanalščine in ravnanja z odpadki, še poroča STA.

Pristojbine za komunalne priveze v pristaniščih Piran in Portorož, s katerimi upravlja Javno podjetje Okolje Piran, bodo višje za 11,5 odstotka, za turistične in gospodarske priveze pa za 21,2 odstotka, so sporočili iz Občine Piran.

Nove cene kanalščin bodo odvisne od porabe. Za tiste, ki porabijo do osem kubičnih metrov vode, cena ostaja nespremenjena, za gospodinjstva in male uporabnike, ki porabijo do 10 kubičnih metrov vode, bo cena višja za dva odstotka, pri porabi do 16 kubičnih metrov vode pa za osem odstotkov.

Smetarina za gospodinjstva bo višja za 14 odstotkov, za podjetja za 17 odstotkov.

Mestna občina Maribor dobila letošnji proračun, s tem pa zelo verjetno tudi številne podražitve

Mariborski mestni svetniki so po več preložitvah sinoči le sprejeli proračun občine za letošnje leto, ki je zastavljen v višini rekordnih 191 milijonov evrov.

Predlog proračuna za prihodnje leto pa je župan Saša Arsenovič v dogovoru s svetniškimi skupinami umaknil z dnevnega reda, a z zavezo, da bo ta obravnavan septembra, še prenaša STA.

Kritiki opozarjajo, da s sprejetjem proračuna prebivalce drugega največjega slovenskega mesta čakajo številne podražitve.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: