Avstralija z največjo obrambno reformo v zadnjih desetletjih; britanski Telegraph posvaril pred ruskim napadom na Otok

Avstralska vlada je danes v luči krepitve kitajskih sil v zadnjem času predstavila največjo obrambno reformo v zadnjih desetletjih. Obrambni minister Richard Marles je ob tem pozval k spremembam na področju odvračanja groženj dolgega dosega z raketami, podmornicami in kibernetskimi orodji.

“Sprejeti je treba veliko težkih odločitev, vendar jih sprejemamo v najboljšem interesu naših obrambnih sil in našega naroda,” je dejal Marles.

V okviru reforme si bo Avstralija med drugim prizadevala za okrepitev mreže oporišč na severu države, izboljšanje obrambnega sodelovanja s sosedami in v zavezništvu Aukus, avstralskim silam pa bo skušala zagotoviti orožje dolgega dosega in podmornice na jedrski pogon.

The Telegraph: Velika Britanija mora storiti več za varnost kritične infrastrukture

Dolgo se je špekuliralo, zdaj pa vemo zagotovo: ruske vohunske ladje beležijo oziroma kartografirajo vetrne elektrarne in ključne komunikacijske kable ob britanski obali.

Razlog za to je lahko samo en – sabotaža kritične infrastrukture Združenega kraljestva in Evrope v primeru obsežne vojne z Zahodom, piše ugledni britanski časnik The Telegraph.

Kot pišejo, so namigi, da se Kitajska in Rusija pripravljata na širši spopad, streznjujoča resnica. To ne pomeni, da bo do tega res prišlo, a mora Britanija nujno prepoznati obseg grožnje sedanjemu svetovnemu redu. Naš svet postaja bistveno bolj nevaren, London pa ni pripravljen, še opozarjajo.

Rusija natančno preučuje ranljivost Evrope, menijo. Dnevne potrebe sodobne družbe poleg hrane vključujejo vire energije in komunikacije, podvodnih arterij sodobne civilizacije pa je presenetljivo malo.

Tako zgolj trije plinovodi zagotavljajo kar 43 odstotkov britanske oskrbe s plinom, navajajo, električno energijo dobavlja pet povezovalnih vodov.

Komunikacijskih kablov je več, skupaj 70, a le nekaj globokomorskih sabotaž je dovolj, da se brez izstreljenega strela ustavi »naš svet«. Zagotovili so nam, da bodo vetrne elektrarne okrepile našo energetsko varnost, vendar je malo analiz upoštevalo njihovo vojaško izpostavljenost, med drugim piše analitik Bob Seely.

Britanska vlada je sicer prejšnji teden izdala nujno opozorilo v zvezi s kibernetičnimi grožnjami nacionalni infrastrukturi. Pobudnika sta bila premier Rishi Sunaki in obrambni minister Ben Wallace, omenjeni medij pa dvomi, da je bilo storjenega dovolj.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: