Poklukar izdal usmeritve in obvezna navodila glede uporabe policijskih pooblastil. Med maratonom nadzora hitrosti policisti ujeli skoraj 900 prehitrih voznikov

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je izdal usmeritve in obvezna navodila za sprejetje dodatnih ukrepov na področju preverjanja zakonitosti in strokovnosti uporabe policijskih pooblastil.

Do tega prihaja po tem, ko je izredni nadzor nad delom policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 pokazal nekatere nepravilnosti in pomanjkljivosti.

Kot so danes sporočili iz MNZ, v petek izdane usmeritve in obvezna navodila generalnemu direktorju policije nalagajo takojšnje sprejetje dodatnih ukrepov.

Med drugim mora policija zagotoviti, da vodje policijskih enot in komisije, ki spremljajo, preverjajo ter ocenjujejo zakonitost in strokovnost uporabe policijskih pooblastil, svoje naloge opravljajo nepristransko in strokovno, zlasti pa celovito, kritično ter objektivno, svoje ocene pa tudi ustrezno obrazložijo.

900 prehitrih voznikov na skoraj 600 lokacijah

V petkovem maratonu nadzora hitrosti, ki je potekal na 600 lokacijah po vsej Sloveniji, so policisti skupaj ugotovili 897 prekoračitev hitrosti.

Od tega jih je bilo največ, kar 583, zabeleženih v naseljih.

639 voznikom so izdali plačilni nalog ali pa bo zoper njih izveden ustrezen prekrškovni postopek. Od navedenih jih je 146 globo plačalo na kraju, 112 voznikov pa je bilo opozorjenih.

Na cestah izven naselij so ugotovili 123 prekoračitev hitrosti, na hitrih cestah in avtocestah pa 191, so spoorčili s policije.

Neprilagojena hitrost je še vedno glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina nesreč zgodila prav zaradi tega. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji, v zadnjih letih se giba okrog 37 odstotkov.

Policisti zato znova pozivajo voznike k previdni vožnji in prilagojeni hitrosti omejitvam, sposobnostim ter razmeram.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: