Teden cepljenja tudi z opozorilom zaradi upada precepljenosti. Bomo poslej umirali (tudi) prostovoljno?!

Začenja se svetovni in evropski teden cepljenja, s katerim želi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozoriti na globalni upad stopnje cepljenja in potrebo po tem, da se nadoknadijo morebitni izpuščeni odmerki cepiva, še posebej pri otrocih.

Cilj tedna je zaščititi čim več ljudi pred boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Cepljenje spada med največje uspehe v zgodovini medicine in hkrati tudi med največja upanja za medicino prihodnosti.

Osnovna ideja cepljenja se je porodila iz opazovanja in spoznanja, da ljudje, ki so preboleli nekatere kužne bolezni, pozneje niso več zboleli za enako boleznijo, čeprav so bili v stiku z okuženimi osebami, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Začeli bodo zbirati podpise za višje pokojnine in možnost pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Danes se bo začelo zbiranje podpisov volivcev za vložitev predlogov zakonov o izrednem zvišanju pokojnin in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Za višje pokojnine se zavzema civilna iniciativa Glas upokojencev, za možnost pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa Srebrna nit.

Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se bo iztekel 22. junija.

Glede na predlog civilne iniciative Glas upokojencev bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov.

Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme, še prenaša STA.

Zakonski predlog društva Srebrna nit pa omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja v skrajni stiski posameznika ob koncu življenja, ko mu ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba.

Kot prenaša MMC RTV SLO, je soavtorica zakona Brigita Skela Savič ( iz stranke SD, op.ur.). Ker se že vrsto let ukvarja s paliativo, poudarja, da tudi najboljša paliativna oskrba ne omogoča dostojanstvenega umiranja brez bolečin. 

“Če se bolnik odloča, da ne želi iti čez nedostojanstveno obdobje, ko je brez zavesti, ko hrope, ima suha usta, ko se dejansko duši itd., želi prej končati življenje. To je njegova odločitev,”  utemeljuje Skela Savič.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: