Biden napovedal kandidaturo za drugi predsedniški mandat. Republikanci: Brez stika z realnostjo

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v video nagovoru, ki ga je objavil na Twitterju in spletni strani svoje kampanje, uradno napovedal kandidaturo za drugi mandat na predsedniških volitvah leta 2024.

80-letni Biden je sporočil, da se v novo tekmo za Belo hišo s sedanjo podpredsednico Kamalo Harris podaja, da bi dokončal delo.

Kandidaturo je objavil v triminutnem video nagovoru natanko štiri leta po tistem, ko je objavil svojo prvo predsedniško kandidaturo, ki jo je nato leta 2020 ovenčal z zmago proti republikancu Donaldu Trumpu.

46. predsednik ZDA je v nagovoru izpostavil, da se je vsaka generacija Američanov soočila s trenutkom, ko je morala braniti demokracijo ter se zavzemati za osebne svoboščine, volilno pravico in državljanske pravice.

Verjame, da je tudi sedaj ta trenutek, zato se znova poteguje za položaj, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Od izbire predsednika ZDA je najbrž odvisen tudi razvoj dogodkov v Ukrajini in bodoči odnosi z Rusijo.
Republikanci o Bidnovi kandidaturi: Brez stika z realnostjo, Trump favorit

Republikanska stranka je ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je danes napovedal kandidaturo za drugi predsedniški mandat leta 2024, obtožila, da je brez stika z realnostjo.

Pri tem so posvarili, da bi izvolitev Bidna pomenila visoko inflacijo, naraščanje kriminala in poslabšanje položaja za ameriške družine.

Da imajo republikanci še kako prav, vsaj kar se utripa nacije tiče, je potrdila tudi nedavna anketa, ki sta jo skupaj izvedla Associated Press in NORC, Ta je pokazala, da le 26 odstotkov Američanov podpira Bidnovo novo kandidaturo, vključno s samo 47 odstotki demokratov.

Tuji mediji so se v svojih prvih odzivih največkrat obregnili ob Bidnovo starost, s čimer pravzaprav pritrjujejo republikancem. Demokratični veteran bi bil ob koncu svojega drugega mandata star 86 let. Tudi anketa NBC News, objavljena konec minulega tedna, je pokazala, da 70 odstotkov Američanov, vključno z 51 odstotki demokratov, meni, da ne bi smel kandidirati, saj mnogi, vključno z njegovo volilno bazo, menijo, da je prestar.

Kar devetinšestdeset odstotkov vseh vprašanih, ki so rekli, da ne bi smel sodelovati v tekmi, je navedlo zaskrbljenost glede svoje starosti kot primarni ali sekundarni razlog.Toda Biden je svojo starost označil za “povsem legitimno”.

Republikanci se v tem trenutku še ne obremenjujejo preveč z izborom lastnega kandidata, a se zdi, da bo to znova Donald Trump. Kljub temu, da je postal prvi predsednik, ki se sooča s kazenskimi obtožbami in tudi s preiskavami zaradi poskusa razveljavitive volilnega poraza leta 2020, je Trump očiten republikanski favorit.

Trump je v ponedeljek pričakovano kritiziral Bidna. “S tako katastrofalnim in neuspešnim predsedovanjem je skoraj nepredstavljivo, da bi Biden sploh razmišljal o ponovni kandidaturi,” je dejal, do česar pa je slednjič vendarle prišlo.

(mbo)

One thought on “Biden napovedal kandidaturo za drugi predsedniški mandat. Republikanci: Brez stika z realnostjo

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: