Bruselj bo predstavil predlog reforme ekonomskega upravljanja v EU; kmetijski ministri EU za enoten odziv na težave zaradi ukrajinskega žita

Kmetijski ministri članic EU so se sinoči v Luxembourgu zavzeli za enoten odziv na težave, s katerimi se nekatere članice soočajo zaradi uvoza velikih količin ukrajinskega žita, je po zasedanju povedal švedski minister Peter Kullgren.

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je ob tem dejal, da so komisija, Poljska, Slovaška, Madžarska, Bolgarija in Romunija zelo blizu dobri rešitvi

Bruselj predlaga, da bi lahko v teh pet članic pšenico, koruzo, oljno ogrščico ter sončnična semena in olje uvozili zgolj, če bi bilo blago namenjeno v druge članice ali tretje države. Obenem predlaga 100 milijonov evrov pomoči za kmete v petih državah.

Evropski pristop je v razpravi podprla tudi slovenska kmetijska ministrica Irena Šinko, ki je pojasnila, da so se težave zaradi povečanega uvoza moke in piščančjega mesa pojavile tudi v Sloveniji.

Bruselj bo predstavil predlog reforme ekonomskega upravljanja v EU

Evropska komisija bo danes predstavila predlog reforme ekonomskega upravljanja v EU, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Predlog je pripravila, potem ko je že jeseni predstavila splošne usmeritve za spremembo sistema.

Osnovna izhodišča reforme so, da zgornji omejitvi glede javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga ostaneta pri treh odstotkih BDP oziroma 60 odstotkih BDP.

Ob tem bi v sistem vnesli nekoliko več prožnosti, upoštevanja specifičnih okoliščin po državah in srednjeročne časovne razsežnosti.

Svoje smernice so medtem podale tudi članice, ki so komisijo pozvale k upoštevanju razlik med njimi, še prenaša STA.

Evropska komisija bo danes obravnavala in predstavila tudi prenovo pravil na področju farmacevtskih izdelkov. Na dnevnem redu pa ima še spremembe pravil glede patentne zaščite, ki jih bo javnosti predstavila jutri.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: