Lavrov: EU postaja militarizirana kot Nato

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da se “Evropska unija militarizira z rekordno hitrostjo” in dodal, da je med EU in Natom “zelo majhna” razlika.

Ruski zunanji minister je to povedal na sinoči tiskovni konferenci in se skliceval na nedavno podpisano izjavo Nata in EU, prenašajo mediji po svetu.

Izjava EU in Nata o strateškem partnerstvu sicer rusko invazijo na Ukrajino označuje za “največjo grožnjo evroatlantski varnosti v zadnjih desetletjih”. Deklaracija še poziva k “sodelovanju med EU in Natom z namenom boja proti naraščajočim varnostnim grožnjam”.

Njen – za mnoge popolnoma nesprejemljiv in sporen- del pravi, da naj se spodbuja čim večjo vključenost članic Nata, ki niso članice EU, pa tudi članic EU, ki niso članice Nata.

MiGi-29, ki jih je Ukrajini podarila Slovaška, naj bi bili popolnoma neuporabni.

V izjavi pa ni zapisano, da bo Nato zagotavljal varnost Evropske unije. In medtem ko Nato poudarja, da Rusiji ne predstavlja nikakršne grožnje, se je ruski predsednik Vladimir Putin večkrat pritoževal nad širitvijo Nata, s čimer je delno skušal opravičiti rusko lansko invazijo na Ukrajino.

Lavrov je včeraj na novinarski konferenci dejal, da je bilo “Rusiji večkrat obljubljeno, da se Nato ne bo širil”, in dodal, da so “to laži”.

Spomnimo, Finska se je Natu pridružila prejšnji mesec zaradi ruske invazije na Ukrajino, ki je podvojila Natovo mejo z Rusijo.

Kremelj se je na vstop Finske v Nato odzval z besedami, da bo “prisiljena sprejeti protiukrepe” za zagotovitev varnosti lastnih meja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: