Stoltenberg: Ukrajina prejela 1550 oklepnikov in 230 tankov. Pentagon za CNN: Ruska vojska brez večjih izgub

Zavezniki in partnerji Nata so Ukrajini doslej zagotovili 1550 oklepnih vozil in 230 tankov, je danes sporočil prvi mož Nata Jens Stoltenberg.

Po njegovih besedah te dobave predstavljajo več kot 98 odstotkov bojnih vozil, obljubljenih Ukrajini v okviru mednarodne kontaktne skupine pod vodstvom ZDA.

“Skupno smo usposobili in opremili več kot devet novih ukrajinskih oklepnih brigad. To bo Ukrajino postavilo v močan položaj, da bo lahko še naprej ponovno zavzemala zasedena ozemlja,” je v Bruslju povedal Stoltenberg in dodal, da so zaveznice Ukrajini zagotovile tudi ogromne količine streliva.

Ob tem je pozdravil sredin prvi telefonski pogovor med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in njegovim ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim po začetku vojne.

“Pomembno je, da Kitajska bolje razume ukrajinska stališča,” je ocenil, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrajinska (ne)moč naj bi se kmalu pokazala, dokazala in izkazala.
(Fotomontaža: Twitter)

Pentagon: Rusija ima v Ukrajini več vojakov kot na začetku vojne

“Ta konflikt je nekoliko degeneriral ruske kopenske sile v Ukrajini, vendar so danes večje, kot so bile na začetku vojne,” je v ZDA kongresnemu odboru za oborožene sile povedal general Christopher Cavoli.

Poveljnik ameriških sil v Evropi je dodal, da so izgube ruskega letalstva in mornarice zelo majhne.

“Ruske zračne sile so izgubile zelo malo, okoli 80 letal. Še vedno imajo okoli 1000 lovcev in bombnikov. Mornarica pa je izgubila eno ladjo,” je zatrdil ameriški general.

Spomnimo, zaupni ameriški vojaški dokumenti, ki so nedavno pricurljali v javnost, so razkrili, koliko ruskih kopenskih sil je bilo vključenih v vojno. Glede na dokumente, objavljene februarja in marca letos, je ruska vojska za vojno v Ukrajini rezervirala 527 od 544 razpoložljivih bataljonov, 474 pa jih je že v državi.

Po drugem dokumentu naj bi bilo v vojni ubitih med 35.000 in 43.000 ruskih vojakov. Te izgube so bile še posebej izrazite v zadnjih mesecih v bojih okoli Bahmuta.

Že v torek je sicer tiskovni predstavnik vzhodnega poveljstva oboroženih sil Ukrajine- kot tolikokrat poprej- dejal, da Rusija “koncentrira vse svoje sile na Bahmut”, in dodal, da nikjer drugje na vzhodni fronti ne izvaja tako intenzivnih bojnih operacij.

Toda te ruske izgube so po poročanju CNN le delček celotne ruske vojaške moči. Na vprašanje o patruljah ruskih podmornic v Atlantiku je Cavoli dejal, da “večina ruske vojske ni utrpela negativnih učinkov” zaradi vojne v Ukrajini.

“Rusi so bolj aktivni, kot so bili v zadnjih letih. Njihove patrulje v Atlantiku so na visoki ravni, večino časa na višji ravni, kot smo bili priča v zadnjih letih. In to kljub vsem prizadevanjem, ki jih vlagajo v Ukrajina,” je dejal general Cavoli.

Objavljeni tajni dokumenti prikazujejo pesimizem v Pentagonu. Navajajo, da bo Rusija kmalu imela premoč v zraku in napovedujejo, da bo ukrajinska protiletalska obramba srednjega dosega “popolnoma omejena do 23. maja”.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: