V Kijevu svarijo pred prevelikimi pričakovanji glede spomladanske ofenzive, Rusija na bojišče poslala Armate

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes posvaril pred prevelikimi pričakovanji doma in v tujini glede načrtovane spomladanske ofenzive ukrajinskih sil.

Kot je dejal, so se pričakovanja dvignila po uspehih ukrajinske vojske, medtem ko so ob začetku ruske invazije sprva le upali, da bo država preživela.

“Zagotovo so pretirana, vsi si želijo naslednje zmage,” je dejal Reznikov in dodal, da je pričakovanje uspeha postalo normalno, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Medtem je bilo v novih ruskih napadih po Ukrajini ubitih najmanj šest, ranjenih pa več kot 20 ljudi. Po navedbah Kijeva so na Mikolajiv na jugu države padle štiri rakete, pri čemer je umrla ena oseba, 23 drugih pa je bilo ranjenih.

Oblasti v Zaporožju in Donecku pa so sporočile, da je bilo v včerajšnjih ruskih napadih ubitih pet ljudi, štirje pa so bili ranjeni.

Ameriški poveljnik Nata: Ukrajini smo dostavili 98 odstotkov bojnih vozil

Vojaški poveljnik Nata general Christopher Cavoli je dejal, da so skoraj vsa bojna vozila, ki so jih zaveznice Nata obljubile Ukrajini, dobavljena.

“Več kot 98 odstotkov bojnih vozil je že tam. Zelo sem prepričan, da smo jim dostavili, kar potrebujejo, in bomo to počeli še naprej, da bi ohranili njihove operacije,” je po poročanju New York Timesa dejal Cavoli.

Ruske enote naj bi nadzorovale že 88 odstotkov Bahmuta/Artemovska.
(Vir: War Reports; Twitter)

Rusko odgovor: Armata je začela sodelovati v posebni operaciji

“Ruske enote so začele uporabljati najnovejše tanke T-14 Armata za streljanje na ukrajinske položaje. V neposrednih napadih še niso sodelovali,” je predvčerajšnjim sporočila ruska twittosfera.

Kot navajajo spletni poznavalci in zaupanja vredni viri, ima posadka T-14 za hitro ukrepanje in neodkritje na voljo vse, kar potrebuje: vodeni oborožitveni sistem, ki se izstreljuje iz topovske cevi, nabor aktivnih in pasivnih senzorjev, vključno z radarjem za aktivno zaščito Afghanit, ob tem pa tudi pomožno pogonsko enoto, ki omogoča, da posadka ne zažene motorja in se tako izogne udarcem izstrelkov, kot je Javelin.

Če se razmere na bojišču razvijejo tako, da so zunanje opazovalne naprave uničene, lahko T-14 uporablja sistem “sintetičnega vida” (imenuje se tudi “božje oko”), kot pri naprednih letalih. Tanki prejšnjih generacij namreč nimajo vgrajenih takšnih tehnologij. Največ, kar premorejo, sta termovizijska kamera in pasivni sistem za nočno opazovanje.

Neodvisni analitiki pravijo, da naj bi Rusija premogla vsaj 80 primerkov T-14, ki bi jih lahko (po potrebi) poslala tudi v Ukrajino, kar je približno enako število, kot bo tja z Zahoda skupaj prispelo tankov Leopard 2 in Challenger. Vendar naj bi bil odgovor na slednje vendarle “zgolj” bolje oklepljeni in tudi drugače poboljšani T-90.

Se nam obeta nov Kursk, vsaj v prenesenem pomenu, se slednji sprašujejo na spletnih družbenih omrežjih?!

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: