Članice EU podprle podaljšanje odprave carin za ukrajinsko žito

Države članice EU so danes podprle podaljšanje uredbe, v skladu s katero je EU junija lani odpravila carine na ukrajinsko žito, je na Twitterju sporočilo švedsko predsedstvo Svetu EU.

To bo omogočilo nadaljnjo podporo ukrajinskemu gospodarstvu spričo ruske invazije na Ukrajino, so dodali.

Na Evropski komisiji, ki je februarja predlagala enoletno podaljšanje odprave carin, so ob tem poudarili, da postopek še ni končan. Zdaj bo moral podaljšanje uredbe potrditi še Evropski parlament, nato pa dokončno še Svet EU, so pojasnili.

EU je v začetku junija lani carine odpravila za eno leto. Obenem je v luči posledic ruskega napada na državo in blokade ukrajinskih pristanišč za žito iz te države omogočila tranzitne koridorje do pristanišč v uniji.

Zaradi prevelikih količin ukrajinskega žita se je pet članic v bližini Ukrajine znašlo v težavah, zaključuje Slovenska tiskovna agencija (STA).

Evropska komisija je zdaj predlagala plačilo odškodnin kmetom v petih državah, ki mejijo na Ukrajino, in tem državam dovoliti, da prepovejo domačo prodajo nekaterih žit iz Ukrajine, hkrati pa omogočijo njihov tranzit za izvoz drugam. Gre torej za Bolgarijo, Madžarsko, Poljsko, Romunijo in Slovaško.

Trgovinski odbor Evropskega parlamenta je v četrtek z veliko večino podprl opustitev uvoznih carin za eno leto pred majskim glasovanjem pred skupščino, še prenašajo mediji po svetu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: