Namestnik ruskega premierja naj bi obiskal Bahmut, se bo ta že kmalu preimenoval v Artemovsk?

Namestnik ruskega premierja Marat Husnulin je danes sporočil, da je obiskal Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer že več mesecev potekajo ostri spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami.

Kot je dejal ob obisku uničenega mesta, ki naj bi bilo po ruskih navedbah v pretežni meri pod nadzorom Moskve, bo Rusija mesto obnovila.

Husnulin je na Telegramu sporočil, da je obiskal Artemovsk, pri čemer je uporabil rusko ime za Bahmut, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sporočilo je pospremil z videoposnetkom, ki prikazuje trg, pokrit z ruševinami, ki spominja na Trg svobode v središču Bahmuta. Njegovih navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Če bi se novica izkazala za resnično, bi to bil prvi obisk kakega visokega ruskega uradnika od začetka dolgotrajne bitke za Bahmut, ki traja od lanskega poletja.

Osvojeni šolski center in področje mesta, ki še ni pod ruskim nadzorom.

Po trditvah neodvisnih analitikov naj bi ruske sile zdaj nadzorovale že več kot 90 odstotkov mesta.

Enote Wagner naj bi tako prebile obrambo oboroženih sil Ukrajine tudi na zahodu Bahmuta in zavzele Industrijsko šolo. O tem so v jutranjem poročilu poročali celo ukrajinski vojaški analitiki.

Ukrajinskim enotam zdaj preostane umik v smeri zahoda in mesta Časov Jar, možno pa je tudi, da pri bojevanju vztrajajo zaradi velike koncentracije ruskih sil na enem mestu.

Ukrajinske sile objda končujejo priprave na težko pričakovano veliko spomladansko protiofenzivo, je dejal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov in dodal, da je na splošno vse pripravljeno zanjo.

Reznikov je po poročanju Reutersa na današnjem spletnem brifingu za novinarje dejal: “Takoj, ko bo božja volja, dobri vremenski pogoji in odločitev naših poveljnikov sovpadali, se bomo premaknili.” Datuma začetka protiofenzive Reznikov ni sporočil.

Kakšne so novice iz druge strani?!

Ukrajinske sile so- najbrž kot povračilni ukrep- danes središče Donecka znova napadle z raketami BM-21 Grad. Zadet je bil mestni avtobus, ki je nato popolnoma zgorel; ubitih je bilo 7 civilistov, vključno z otroki, poročajo (pro)ruski mediji.

Najmanj 10 civilistov je bilo ranjenih tudi zaradi rakete, ki je zadela travmatološko bolnišnico med že omenjenim množičnim raketnim obstreljevanjem Donecka.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: