Območje evra in EU v prvem četrtletju z rahlo rastjo; nemško gospodarstvo se je s stagnacijo izognilo recesiji

Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju v četrtletni primerjavi v območju evra 0,1-odstotna, v EU pa 0,3-odstotna.

V primerjavi z enakim lanskim četrtletjem je bila rast tako v območju evra kot EU 1,3-odstotna, kažejo prvi podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

V zadnjem lanskem četrtletju je bil v območju evra bruto domači proizvod stabilen, medtem ko se je v območju EU skrčil za 0,1 odstotka.

Med državami, za katere so bili na voljo podatki, je v prvem četrtletju največjo rast BDP beležila Portugalska, in sicer 1,6 odstotnega. Sledile so Španija, Italija in Latvija, kjer je bila rast pol-odstotna.

Padce sta beležili Irska in Avstrija, in sicer za 2,7 in 0,3 odstotka. Na letni ravni so vse države razen Nemčije beležile gospodarsko rast, so še zapisali na Eurostatu.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Monstera, Pexels.com)

Nemško gospodarstvo se je s stagnacijo izognilo recesiji

Nemški bruto domači proizvod je na četrtletni ravni v prvem letošnjem četrtletju stagniral, je pokazala prva ocena nemškega statističnega urad Destatis.

Največje gospodarstvo območja z evrom se je tako izognilo tehnični recesiji, potem ko je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležilo 0,5-odstotno krčenje, poročajo tuje tiskovne agencije. Tehnična recesija pomeni dve zaporedni četrtletni krčenji gospodarstva.

Čeprav se zdi, da se je gospodarstvo izognilo najhujšemu, je bil podatek za prvo četrtletje pod pričakovanji analitikov, ki so jih anketirali pri podjetju za finančne podatke FactSet.

Ti so napovedali, da bo gospodarska rast znašala 0,2 odstotka, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Obstaja tudi možnost, da bo podatek o gibanju BDP v končni oceni popravljen navzdol, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: