Papež Frančišek se je opravičil slovenskim žrtvam spolnih zlorab, ob začetku obiska na Madžarskem pozval k okrevanju evropskega duha

Papež Frančišek je pred baziliko svetega Petra v Vatikanu v sredo sprejel skupino ljudi iz Slovenije, ki so jih duhovniki spolno zlorabili, in se jim opravičil, danes poroča časnik Delo.

Delegacijo je iz Slovenije pripeljal zavod Dovolj.je pod vodstvom duhovnika Janeza Cerarja, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ključno papeževo sporočilo preživelim žrtvam spolnih zlorab je spodbuda, da nadaljujejo boj in razkrijejo slabe pastirje, poroča časnik. Na čustvenem srečanju s skupino zlorabljenih je papež spodbudil k nadaljnjemu boju, storilcem napovedal razkritje, ganljivo srečanje pa sklenil z iskrenim opravičilom žrtvam.

Med ganljivim srečanjem je z objemi in toplimi besedami preživelim vlil poguma za nadaljevanje boja proti zlu, ki mu Frančišek pravi bolezen Cerkve, poroča časnik.

Budimpešta.
(Foto: Andrea Piacquadio, Pexels.com)

Papež ob začetku obiska na Madžarskem pozval k okrevanju evropskega duha

Papež Frančišek se je ob začetku tridnevnega obiska na Madžarskem danes srečal s predsednico Katalin Novak, sestal pa se je tudi s premierjem Viktorjem Orbanom.

V svojem govoru pred visokimi političnimi predstavniki in civilno družbo je pozval k okrevanju evropskega duha in enotnosti ter posvaril pred delitvami.

Madžarska predsednica je papeža sprejela v palači Sandor, kjer se je Frančišek vpisal v častno knjigo gostov s pozivom v miru.

S premierjem Orbanom sta med drugim govorila o Ukrajini in pozvala k mirovnim pogovorom. Njuni pogledi na migracije se sicer razlikujejo; Orban je v preteklosti že večkrat izrazil protimigracijska stališča.

To je drugi Frančiškov obisk na Madžarskem, odkar je pred desetimi leti prevzel vodenje katoliške cerkve, in prvo potovanje v tujino po hospitalizaciji konec marca zaradi bronhitisa.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: