Bahmut najbrž pred padcem, Ukrajinci napadli Sevastopol, Lavrov o zmagi multipolarnega sveta (video)

Davi je prišlo do velikega ukrajinskega napada na Sevastopol, ki pa se najbrž ni izšel po pričakovanjhi napadalcev. Po ruskih virih je šlo za tri skupine brezpilotnih letal Mugin-5.

Eden ali dva sta bila sestreljena. Štiri je onesposobila protizračna obramba, še štiri pa preusmerila oz. prizemljila enota za elektronsko bojevanje (EW). Eden se je prebil in zadel skladišče nafte, kjer naj bi se vneli štirje rezervoarji.

“V bližini zaliva Kazačja gori rezervoar za gorivo. Po predhodnih podatkih je požar povzročil zadetek drona. Varnostne službe so na kraju samem. Območje požara je okoli 1000 kvadratnih metrov, po stopnji ogroženosti je bil požaru dodeljen razred 4,” je sporočil guverner Sevastopola Mihail Razvožajev.

Razvožajev navaja še, da v požaru ni bil nihče poškodovan, na kraju nesreče pa je 18 gasilskih enot in 60 reševalcev, pričakujejo pa tudi prihod gasilskega vlaka. “Požar ne bo vplival na oskrbo z gorivom v Sevastopolu. Te rezerve niso bile uporabljene za oskrbo bencinskih črpalk z gorivom,” je kasneje sporočil Razvožajev.

Okupacijske oblasti Sevastopola ne bodo evakuirale prebivalcev z območja požara, pa poroča ruska državna tiskovna agencija TASS.

Zemljevid davišnjega ukrajinskega napada na Sevastopol.
(Vir: Rybar, Twitter)

Rusi znova napredovali v Bahmutu, Lavrov o propadu unipolarnega sveta pod vodstvom ZDA

Iz Bahmuta tudi zgodaj zjutraj 29. aprila ne prihajajo prijetne vesti za Ukrajino. Zavzetih je bilo namreč še nekaj pomembnih zgradb, med nimi tudi plinska uprava, medicinska fakulteta in strateško pomembni južni kompleks garaž.

Gre za predel tako imenovanih visokih stavb, kar naj bi bilo po ruskih poročilih zadnje ukrajinsko oporišče v samem mestu, katerega ruske sile zdaj nadzorujejo približno 90 odstotno.

Osvojene so bile tudi prve stolpnice. Potrjen je bil tudi prevzem nekdanje vojašnice- ruska vojska zdaj napada iz različnih smeri, da blokira preostale vojake AFU v območju visokih stavb na robu mesta.

Nadaljnji napredek ruskih enot se pričakuje na severozahodu, kje natančno pa za zdaj ni jasno. Zdi se, da bi rade obkolile in zajele čim več pripadnikov ukrajinske vojske.

Oglasil se je tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov: »Očitno je, da do “konca zgodovine” (Francis Fukuyama, op.ur.), razglašenega po padcu berlinskega zidu in razpadu ZSSR, ni prišlo. Poskusi vzpostavitve unipolarnega svetovnega reda z edinim centrom odločanja v Washingtonu niso uspeli. Danes je gibanje proti globalni multipolarnosti dejstvo, geopolitična realnost.«

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: