Evropski parlament objavil razpis za nagrado za dosežke v novinarstvu, Evropska komisija trdno zavezana svobodi in pluralnosti medijev v EU in zunaj nje

Evropski parlament je ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev objavil razpis za nagrado Daphne Caruane Galizia, letno nagrado za izjemne dosežke v novinarstvu, s katerimi se spodbujajo ali zagovarjajo temeljne vrednote EU.

Nagrado bodo podelili oktobra ob obletnici smrti umorjene malteške novinarke, po kateri nosi ime, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Dejstvo je, da so novinarji, ki preiskujejo neprijetne resnice, tarče zaradi opravljanja svojega dela. Medtem ko je bilo storjeno vse, da bi Daphne utišali, je mi ne bomo nikoli pozabili, je sporočila Roberta Metsola, predsednica Evropskega parlamenta.

Na razpisu lahko sodelujejo vsi poklicni novinarji in njihove ekipe. Predložijo lahko poglobljene prispevke, ki so bili objavljeni ali predvajani v eni izmed 27 članic EU.

Predložiti jih je mogoče do 31. julija. Zmagovalec prejme denarno nagrado v višini 20.000 evrov.

Vir: svetovni splet

Evropska komisija trdno zavezana svobodi in pluralnosti medijev v EU in zunaj nje

Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je ob svetovnem dnevu svobode medijev izpostavila, da smo v zadnjih letih priča zaskrbljujočemu trendu ustrahovanja novinarjev in nasilja nad njimi.

Komisija zato odločno podpira svobodo medijev v EU in zunaj nje ter si prizadeva, da novinarji pri opravljanju dela ne bodo ogroženi.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da si EU prizadeva za odporen, svoboden in neodvisen medijski sektor, še prenaša STA.

Komisija je lani predlagala evropski akt o svobodi medijev, da bi zaščitila pluralnost medijev, tako javnih kot zasebnih, in jim omogočila delovanje brez kakršnega koli vmešavanja, je spomnil.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: