Stanje v medijih po mnenju združenja novinarjev ni veliko boljše kot pred letom ali dvema, TI Slovenia za ukrepanje ob kršitvah svobode izražanja

Razloga za pretirano veselje po objavi lestvice medijske svobode Novinarjev brez meja, po kateri je Slovenija napredovala za štiri mesta, ni, navaja Združenje novinarjev in publicistov.

Stanje v medijih namreč po njihovem ni veliko boljše kot pred letom ali dvema in nič ne kaže, da bi se lahko kmalu pomembno izboljšalo.

V združenju na splošno glede na lani ne opažajo napredka v stanju medijske svobode. Če pa si bo vlada uspela politično podrediti Radiotelevizijo Slovenija, se bo pluralnost medijskega prostora še dodatno pomembno zmanjšala, menijo.

Težava medijskega prostora po njihovi oceni še naprej ostaja njegova izrazita neuravnoteženost, k temu pa med drugim prispevajo medijski monopoli, povezani z vladajočo politiko, so zapisali in pri tem kot primer navedli medijski monopol Martina Odlazka.

Neprodani izvodi časnika Večer v smeteh ob prodajnem mestu v Mariboru.

TI Slovenia za ukrepanje ob kršitvah svobode izražanja

Transparency International Slovenia ob svetovnem dnevu svobode medijev poudarja pomen pravice do svobode izražanja. Pristojne pozivajo, da ob kršitvah te pravice ustrezno ukrepajo, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Še posebej se zavzemajo za celovito ureditev strateških tožb za onemogočanje udeležbe javnosti oz. t. i. SLAPP tožb v Sloveniji.

V sodelovanju s partnerjem Oštro so zadnje leto namenili raziskavi o teh tožbah v Sloveniji, najpogosteje usmerjenih prav proti posameznim novinarjem z namenom njihovega zastraševanja in finančnega izčrpavanja.

Ugotovili so, da so bile pri nas tožbe v kar 51 odstotkih primerov usmerjene proti novinarjem in v 31 odstotkih proti odgovornim urednikom.

S projektom, ki so ga izvedli s finančno podporo Nizozemske, so želeli povečati zaščito svobode govora pri medijih in nevladnih organizacijah.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: