Kitajska poziva k “veliki previdnosti” glede širitve Nata v Azijo

Kitajska je v četrtek sporočila, da je potrebna “velika previdnost” pri širitvi Nata proti vzhodu, potem ko so mediji poročali, da namerava zavezništvo na Japonskem vzpostaviti pisarno za olajšanje posvetovanj z zavezniki v regiji

Nato namerava odpreti svoj prvi urad za zvezo v Aziji, da bi olajšal pogovore z varnostnimi partnerji, kot so Južna Koreja, Avstralija in Nova Zelandija.

Do tega naj bi prišlo zaradi geopolitičnih izzivov, ki jih predstavljata Kitajska in Rusija, je v sredo poročal časopis Nikkei Asia, ki se pri tem sklicuje na japonske in Natove uradnike.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je dejala, da je Azija “obetavno področje za sodelovanje in razvoj in ne bi smela predstavljati arene za geopolitični boj”.

“Nadaljnja širitev Nata proti vzhodu, proti azijsko-pacifiškemu območju, vmešavanje v regionalne zadeve, poskusi uničenja regionalnega miru in stabilnosti ter podpihovanje blokovskega spopada zahtevajo veliko previdnost v državah regije,” je dejala Mao na redni tiskovni konferenci.

Večina sveta glede na vojno v Ukrajini drugače kot na Zahodu.

Nikkei Asia je poročala, da naj bi sporno pisarno odprli naslednje leto v Tokiu, še poročajo svetovni mediji.

Kitajska reakcija ni pretirano vznemirila zahodnih zaveznikov, gre sklepati po odgovoru na novinarsko vprašanje, ki je bilo v zvezi z zapletom podano tiskovni predstavnici Nata Oani Lungescu. Ta je dejala, da se zavezništvo ne bo spuščalo v podrobnosti pogovorov Natovih zaveznic.

“Nato ima urade za zvezo in sporazume s številnimi mednarodnimi organizacijami in partnerskimi državami, zavezniki pa te sporazume redno ocenjujejo, da zagotovijo, da najbolje služijo potrebam Nata in naših partnerjev,” je dejala.

Lungescu je dodala, da ima Nato tesno partnerstvo z Japonsko, ki se nenehno krepi, še poročajo svetovne tiskovne agencije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: