Komisija za medicinsko etiko nasprotuje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, predsednica Pirc Musar razburja s svojim FB zapisom

Člani komisije za medicinsko etiko soglasno nasprotujejo predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga pripravili v okviru Združenja za dostojno starost Srebrna nit.

Ocenjujejo, da predlog zakona spremlja visoko etično tveganje, je zapisano v stališču, ki ga je medijem posredoval predsednik komisije Božidar Voljč.

Komisija meni, da določil predloga zakona ni mogoče uresničevati brez pomembnih družbenih posledic, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Pri tako občutljivem področju, kot so načrtovane prekinitve življenja, pa čeprav pod plaščem dostojanstva in usmiljenja, in ob nepredvidljivi človeški naravi ter socialnih danostih kljub zagotovilom predlagateljev ne more biti učinkovitih varoval zoper etične dileme, zaplete in zlorabe.

Več o sestavi, namenu in dosedanjem delovanju komisije, vključno z njenimi uradnimi stališči ter kodeksi, konvencijami in deklaracijami, najdete s klikom na sledečo povezavo, kjer pa omenjenega stališča še ni zaznati.

https://www.gov.si/zbirke/delovna-telesa/komisija-rs-za-medicinsko-etiko/

Posnetek zaslona avtoritarnega zapisa bojda predsednice vseh Slovencev;
tudi umirajočih in tistih, ki si želijo zdravljenja in ozdraveti.
“To je moja Biserka!”; zapis, ki razburja, avtorica pa “predsednica vseh Slovencev”

Javnost- oziroma vsaj del slednje- pa močno razburja tudi včerajšnji zapis predsednice Nataše Pirc Musar, ki je na svojem Facebook profilu objavila mnenje, naslovljeno s “To je moja Biserka!”.

V njem brani lik in delo svoje svetovalke, s čimer načeloma ni nič narobe, ob tem pa poudarja, da svetovalka svoje delo opravlja brezplačno, kar je pravzaprav pohvalno.

Po mnenju mnogih, če ne že večine, pa ni pohvalen zaključek zapisa, v katerem predsednica do iniciative, ki ne samo razdvaja, ampak vzbuja odpor, zavzame sledeče stališče: “

Ob tem dodajam, da podpiram predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ). Pravica do končanja lastnega življenja je v tej luči integralen del pravice vsake osebe, da avtonomno vodi svoje življenje v skladu s svojimi ideali in prepričanji, del katerih je tudi ocena o lastnem zdravju in stopnji dostojanstva, ki mu jo zdravje, ko to začenja pešati, še pušča.”

Še več, predsednica celo poziva k poduku, kar koli že pod tem podrazumeva, ko – pravzaprav podcenjevalno- svoj zapis sklene z “Zato pozivam vse, da preden odidejo na ulico, kar je seveda legitimna pravica, preberejo stvari in se o njih podučijo. Veliko koristnih informacij najdejo tukaj: https://mojezivljenje.si/.”

Predsedničin zapis ima sicer do sedaj 1600 odzivov, z njim pa se lahko seznanite s klikom na sledečo povezavo: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid022U7HYDivz7yBuPwQ1BzGyd9e1bQsECSwmWVGFgw1d3JvLDVYettn7znShVTLsbUDl&id=100050678430503 .

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: