STA: Umrl hrvaški pevec Jasmin Stavros. Hrvaški mediji: zapomnili si ga bomo tudi po humanitarnem delu in domoljubju

Po težki bolezni je umrl priljubljeni hrvaški pevec Jasmin Stavros. Umrl je v starosti 68 let v kliniki za pljučne bolezni Jordanovac, je za Jutarnji list potrdil njegov menedžer.

Njegova kariera je trajala pet desetletij, v njej je izvedel tudi po 120 koncertov letno, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Jasmin Stavros s pravim imenom Milo Vasić se je rodil v Splitu v družini romunsko-hrvaških korenin, v kateri sta bila glasbenika njegov oče in ded, z glasbo pa se ukvarja tudi njegov sin.

Kralj zabave, kot ga je označil Jutarnji list, je kariero začel kot bobnar in s 15 leti začel igrati v več splitskih zasedbah, med njimi tudi znameniti skupini More.

Kasneje je začel odkrivati jazz in postal studijski bobnar za založbo Jugoton, današnjo Croatia Records.

Sodeloval je s številnimi velikimi imeni hrvaške zabavne glasbe, kot so Arsen Dedić, Ivica Šerfezi, Mišo Kovač, Neda Ukraden, Josipa Lisac in Ljupka Dimitrovska.

Žalostna novica je končala na naslovnicah malodane vseh hrvaških medijev.
Hrvaški mediji: bil je patriot in humanitarec

Sredinski in desno usmerjeni hrvaški mediji še poudarjajo, da je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja odšel v ZDA, kjer je ostal dve leti in diplomiral na zasebni jazz akademiji Stanley Spector v New Yorku.

Kot eden najboljših študentov in najboljši študent iz Evrope je leta 1982 dobil zeleno karto za bivanje v ZDA, a se je zaradi žene Žarke ter sinov Mila in Krešimirja, ki je bil hudo bolna, odločil vrniti na Hrvaško.

Na začetku domovinske vojne kar dve leti ni nič snemal, ampak se je raje takoj prijavil v vojsko. Ker pa ni imel vojaške izobrazbe, saj ni hotel služiti JNA, je prijel v roke mikrofon in izvedel preko 500 humanitarnih koncertov za dvig morale po vsej domovini.

Poleg petja je bil Jasmin Stavros znan tudi kot navdušen ribič in smučar ter nesojeni nogometaš. Si je pa vsa hrvaška, ne samo glasbena, javnost enotna v oceni, da je bila vedenjska sprememba očiten znak načetega zdravja. Nenadoma je postal tako miren, so zapisali na spletu, nato pa še tih.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: