Evropska komisija z natečajema išče zelenega pionirja in prestolnico pametnega turizma; Slovenija in Ljubljana po cenovni dostopnosti javnega prevoza sredi evropske lestvice

Evropska komisija z natečajem išče evropsko prestolnico pametnega turizma 2024. Za razliko od prejšnjih let bo letos zmagalo samo eno mesto, so zapisali v Bruslju.

Poleg tega z natečajem išče tudi zelenega pionirja pametnega turizma, ki bo nasledil izbor destinacije odličnosti. Oba natečaja sta do 5. julija odprta za mesta po vsej EU.

Da bi se lahko potegovala za enega od nazivov za leto 2024, morajo mesta pokazati svoje inovativne turistične prakse in prek spletnega obrazca oddati prijavo.

Prijave bo najprej ocenila skupina neodvisnih strokovnjakov, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V naslednjem koraku bodo mesta, ki so se prebila v ožji izbor, pozvana, da pred evropsko žirijo predstavijo svojo kandidaturo. Evropska žirija bo izbrala dva zmagovalca, ki bosta razglašena novembra ali decembra letos, so postopek strnili v Bruslju.

Slovenija in Ljubljana po cenovni dostopnosti javnega prevoza sredi evropske lestvice

V Evropi imajo najbolj cenovno dostopen javni prevoz Luksemburg, Malta in Avstrija, še prenaša STA.

Slovenija in Ljubljana sta se med 30 državami oz. mesti uvrstili na 14. mesto, kaže analiza okoljevarstvene organizacije Greenpeace.

Na lestvici so se za najboljšimi tremi državami, pri čemer je Luksemburg prejel vseh možnih 100 točk, in pred Slovenijo, ki je dobila 18 točk, zvrstile Nemčija, Ciper, Španija, Švica, Madžarska, Nizozemska, Estonija, Češka, Belgija in Irska.

Zadnja je z nič točkami Bolgarija, pred njo sta Grčija in Hrvaška s po dvema točkama.

Hrvaška se po cenovni dostopnosti javnega prevoza ni ravno izkazala.

Med mesti so se po cenovni dostopnosti javnega prevoza najbolje odrezali Tallinn, Luxembourg in Valletta, ki so prejeli vse možne točke. Ljubljana je prejela 79,8 točke.

Na zadnjih treh mestih so se zvrstili Amsterdam, London in Dublin, ki so prejeli 48, 40 oz. 36 točk.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: