Maribor, kultura: na razstavi v UGM Kabinetu vpogled v restavratorski proces, obeta se obnova Štuka in tudi UŠC Leona Štuklja

V UGM Kabinetu v Mariboru so minuli konec tedna odprli razstavo Iz zakulisja, ki obiskovalcu omogoča vpogled v restavratorski proces.

Predstavljen je celoten postopek, od odkrivanja poškodb na umetnini do končnega rezultata, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Proces restavriranja so predstavili s fotografsko in video dokumentacijo ter prikazom restavriranja ene izmed slik iz bogate Zbirke UGM.

Kot pojasnjujejo v Umetnostni galeriji Maribor, je obvezen del življenja umetnine tudi redna skrb zanjo, zagotovitev dobrih prostorskih pogojev in čim boljše varovanje pred neizbežnimi sledmi minevanja.

Za Zbirko UGM skrbi restavratorska delavnica UGM, ki jo vodi konservatorka – restavratorka Katja Rus. Ta obsega več kot 9000 slik, kipov, risb, fotografij in instalacij slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja.

Obeta se obnova Štuka in UŠC Leona Štuklja v Mariboru

Mariborska univerza namerava prihodnje leto obnoviti prireditveno dvorano Štuk, ki bo med drugim dobila nov vhod in sanitarije.

Še letos pa naj bi se začela obnova bližnjega Univerzitetnega športnega centra Leona Štuklja, da ustavijo nadaljnje zamakanje strehe in razpoke na fasadi.

Upravni odbor univerze je pred nekaj dnevi potrdil investicijsko dokumentacijo za rekonstrukcijo in dozidavo Štuka, soglašali pa so tudi z obnovo UŠC Leona Štuklja, za katero pričakujejo intervencijska državna sredstva.

V teku pa je že obnova najstarejšega študentskega doma v Mariboru, še prenaša STA, in sicer gre za ti. Dom 1 v Tyrševi ulici.

Ta bi moral biti obnovljen do junija letos, a so se dela po poročanju lokalnih medijev zavlekla in bodo po novih napovedih zaključena šele konec avgusta, kar pomeni pred pričetkom novega šolskega in kasneje tudi študijskega leta.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: