Masovni umori v Srbiji: kronologija dogajanja minulih dni in odzivi

V Srbiji včeraj tretji in zadnji dan žalovanja za žrtvami streljanj, odstopil srbski minister za šolstvo

Ljudje še vedno prihajajo na kraje zločinov ter tja prinašajo cvetje in sveče, so tudi včeraj poročali mediji. Dan žalovanja za žrtvami tragedij v Srbiji je bil zadnjega dne trodnevnega žalovanja razglašen tudi v Črni gori.

V vasi Dubona pri Mladenovcu so pokopali še tri žrtve streljanja, medtem ko so že v soboto v Beogradu pokopali štiri učence in varnostnika osnovne šole Vladislav Ribnikar, ki jih je ustrelil 13-letni učenec šole. Prav tako v soboto pa v Malem Orašju še pet mladih, ki jih je ustrelil 21-letnik.

Medtem se v Srbiji nadaljuje tudi ukrepanje proti posameznikom, ki z objavami na družbenih omrežjih povzročajo paniko in strah.

V soboto so tako pridržali 41-letnega moškega, ki je na družbenem omrežju objavil, da bo vzel puško in pobil vse prebivalce Rume, še poroča STA.

Hkrati so opravili informativne razgovore z nekaj najstniki in ukrepali zoper njihove starše, saj so z objavami na spletu poveličevali storilce.

Odstopil srbski minister za šolstvo

Po sredinem strelskem pohodu v osnovni šoli v Beogradu je sinoči srbski minister za šolstvo Branko Ružić sporočil, da nepreklicno odstopa s položaja.

V odstopni izjavi je Ružić še enkrat izrekel najgloblje sožalje vsem, ki so izgubili svoje najdražje. Naj mali angeli počivajo v miru in naj nam Bog pomaga, da se to nikoli več ne ponovi, je zapisal.

Poudaril je, da bodo dramatične podobe dogajanja v šoli ter solze ob izrekanju sožalja staršem, ki so izgubili otroke, za vselej ostali pečat na njegovi duši.

Zaradi njegove moralne odgovornosti je bil Ružić od sredinega dogodka nenehno deležen pozivov k odstopu. Sindikat učiteljev pa je opozoril tudi na obupne razmere v srbskem šolstvu in celotnem izobraževalnem sistemu.

(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Po nasilju v Srbiji množičen podpis peticije za prepoved televizij Pink in Happy

Že v petek zvečer je večina svetovnih tiskovnih agencij, med njimi tudi slovenska STA, prenesla vest, da sta srd in bes širše srbske javnosti usmerjena predvsem v neprimerno medijsko produkcijo.

Da je peticijo za odvzem dovoljenja srbskima provladnima komercialnima televizijama z nacionalno frekvenco, televizijama Pink in Happy, zaradi predvajanja resničnostnih šovov podpisalo že več kot 350.000 ljudi, je takrat sporočil aktivist Savo Manojlović, vodja gibanja Začni spremembe.

Samo v petek je peticijo – po dveh smrtonosnih napadih, ki sta v Srbiji zahtevala 17 življenj, več kot 20 ljudi pa je bilo ranjenih- podpisalo več kot 150.000 ljudi.

Spomnil je, da srbske institucije niso reagirale na 112 dopisov v zvezi s pobudo o ukinitvi resničnostnih šovov, ki jo je gibanje začelo leta 2019.

Dodal je, da ne trdijo, da so resničnostni programi edini vzrok tega, kar se dogaja s srbsko družbo, prepričani pa so, da kriminal, nasilje in prostitucija, ki jih predstavljajo kot pozitivne vrednote, nimajo blagodejnega vpliva na družbo.

(Foto: Julia Volk, Pexels.com)

Srbski varnostni strokovnjak: Najnovejši dogodki glede na razvoj družbe v zadnjih letih niso presenečenje

Srbski varnostni strokovnjak Darko Trifunović je istega dne ocenil, da najnovejši nasilni dogodki v Srbiji glede na razvoj njene družbe v zadnjih letih niso presenečenje.

Napovedani ukrepi v smeri strožjega nadzora nad orožjem po njegovih ocenah ne bodo uspešni, saj bi bilo treba v prvi vrsti delati na odvračanju mladine od nasilnih vzorcev.

Direktor Inštituta za nacionalno in mednarodno varnost s sedežem v Beogradu še meni, da se lahko dogodki, kakršnim so bili v zadnjih dneh priča v Beogradu in Mladenovcu, ponovijo, in sicer ne le v Srbiji, ampak v celotni regiji, kar že dokazujejo primeri v Bosni in Hercegovini.

Po njegovih ocenah bi morali šolske delavce in šolarje usposabljati, kako se odzivati na takšne dogodke, predvsem pa otroke učiti, kaj je dobro in kaj slabo, in da nasilje nikoli ni rešitev, je še prenesla STA.

V Srbiji je medijska pozornost, popolnoma razumljivo,
v celoti usmerjena v pokole minulih dni.
“Iskrena srbska zgodovinarka: Srbi so bojevali 4 vojne in izgubili, spomnite se Vukovarja. Katarze ni in zato otroci ubijajo”

S hrvaškega in slovenskega aspekta polpretekle zgodovine je morda najbolj zanimiv odziv podala zgodovinarka Dubravka Stojanović; če je medijsko sosledje pravilno, je intervju objavila Nova.rs, prenesla pa ga je splitska Slobodna Dalmacija.

Stojanovićeva poudarja, da so sociologi ves čas opozarjali na globoke probleme srbske družbe. “Smo hiša obešenca, v kateri pa se o vrvi molči,” pravi.

“Zato tukaj nikoli ni bilo resne razprave o vojnah in zločinih v devetdesetih. O tem, zakaj so se te vojne zgodile, kolikšna je čigava odgovornost, kako nam je takrat uspelo štirikrat iti v vojno.

Ne omenja se, kako smo prišli do popolne dehumanizacije, ki je potrebna, da je družba do vseh teh zločinov tako brezbrižna, brez sočutja do žrtev. Vojne so pripeljale do sankcij, sankcije pa do zakonske skupnosti države in zločina, ki jo je skoraj nemogoče razdreti.

V takšnih razmerah družba popolnoma razpade, saj kriminalizirana država vsiljuje svoje vrednote kot vladajoče in družba ne loči več elementarnega dobrega od zla.

Takšna družbe izbira in si izvoli agresivne avtoritete, ki pa podpirajo in krepijo vse družbene patologije, na katerih temeljijo svojo oblast.

In to zlo seva s strani tabloidov in televizij z nacionalno frekvenco, ker je to njihov svet,” je še povedala za Nova.rs in poudarila, da je dejstvo, da so tretja država na svetu po številu orožja na prebivalca, zaskrbljujoče.

Po njenih besedah ​​so srbske osnovne in srednje šole avtoritarne in agresivne, zgodovina in drugi “nacionalni predmeti” pa sejejo zlo in sovraštvo do drugih.

Intervju si lahko v celoti preberete s klikom na sledečo povezavo: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/iskrena-srpska-povjesnicarka-srbi-su-vodili-4-rata-i-izgubili-sjetite-se-vukovara-nema-katarze-i-zato-djeca-ubijaju-1287475.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: