Rusija izvedla vrsto napadov na Kijev in druge dele Ukrajine, ta trdi, da je sestrelila 35 iranskih brezpilotnih letal Shahed (foto in video)

Rusija je sprožila val obsežnih napadov na Kijev in druge dele Ukrajine, medtem ko se Moskva pripravlja na praznovanje dneva zmage ob obletnici zmage nad nacistično Nemčijo, so zgodaj zjutraj sporočili ukrajinski uradniki

V ruskih napadih na Kijev je bilo ranjenih najmanj pet ljudi, po navedbah ukrajinskih uradnikov so ruske rakete zadele skladišče hrane v Odesi ob Črnem morju, ki je kasneje zagorelo, o eksplozijah pa poročajo tudi iz več drugih ukrajinskih regij.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je sporočil, da je Rusija izvedla tudi 16 raketnih napadov na mesta in regije, vključno s Harkovom, Hersonom in Mikolaivom, ter 61 zračnih napadov. Poročal je tudi o 52 primerih sovražnega obstreljevanja.

“Na žalost so napadi terjali civilne žrtve ter povzročili materialno škodo; na stolpnicah, zasebnih rezidencah in drugi civilni infrastrukturi. Verjetnost nadaljnjih ruskih raketnih in zračnih napadov na Ukrajino ostaja velika,” dodajajo.

Področje, kjer še potekajo boji med ruskimi in ukrajinskimi enotami.
Umik ali čiščenje, Dan zmage/Dan Evrope že trka na vrata.

Bo Bahmut/Artemovsk kapituliral/osvobojen še pred Dnevom zmage ali pa bo Ukrajina na novo formirani Dan Evrope sprožila pričakovano protiofenzivo?!

Mediji po svetu poročajo, da je do novih napadov prišlo v trenutku, ko se Moskva pripravlja na vojaško parado ob Dnevu zmage jutri, v torek, na ključno obletnico za predsednika Vladimirja Putina.

Ta obuja duh sovjetske vojske, ki je premagala sile nacistične Nemčije, Putin pa naj bi izjavil, da bo Rusija premagala Ukrajino, ki je v rokah neonacistov, kar po mnenju mnogih niti ni tako daleč od resnice.

Posledično so ruske enote okrepile obstreljevanje Bahmuta/Artemovska v upanju, da ga bo zavzela do torka, trdijo ukrajinske vojaške oblasti, pristojne za obrambo obleganega mesta. Po njihovih informacijah je ruska skupina plačancev Wagner opustila načrte za umik, je pa treba ukrajinske navedbe jemati z obvezno dozo rezerve, saj ukrajinska vojska menda nadzoruje le še 2,5 odstotka mesta.

Zaupanja vredni (pro)ruski viri na spletnih družbenih omrežjih Twitter in Telegram medtem zatrjujejo, da ruske enote niso obremenjene s kapitulacijo/osvoboditvijo mesta prav 9. maja in da je natančno in učinkovito izpeljana vojaška operacija bolj pomembna od ti. simbolične zmage/poraza, kar propagirajo zahodni mediji.

Kakor koli; trije ljudje so bili ranjeni v eksplozijah v okrožju Solomjansk v Kijevu, še dva pa sta bila poškodovana, ko so ostanki brezpilotnega letala padli na okrožje Svjatošin, oboje zahodno od središča prestolnice, je sporočil ztamkajšnji župan Vitalij Kličko.

Kijevska vojaška uprava pa je sporočila, da so razbitine brezpilotnega letala padle na pristajalno stezo letališča Zhuliany, enega od dveh potniških letališč v ukrajinski prestolnici, ne da bi povzročile požar, a so na kraj dogodka vendarle prispele reševalne službe.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: