UKC Maribor: spremembe v financiranju negovalne bolnišnice, poziv predstojnika mariborskega urgentnega centra

Negovalna bolnišnica UKC Maribor se bo po izgubi sredstev EU financirala iz državnega proračuna

Univerzitetni klinični center Maribor je izgubil predvideno možnost sofinanciranja projekta vzpostavitve negovalne bolnišnice s sredstvi EU, a se ta po zagotovilih vodstva bolnišnice kljub temu nadaljuje.

Financiral se bo namreč iz državnega proračuna, trenutno pa izbirajo izvajalca gradnje, ki se bo začela predvidoma junija, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Negovalno bolnišnico nameravajo vzpostaviti v objektu na Slivniškem Pohorju, od koder se je lani umaknil oddelek za pljučne bolezni.

V ta namen je bilo predvidenih 6,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. A je to po poročanju časnika Večer padlo v vodo zaradi podražitve projekta.

Na ministrstvu za zdravje so za STA potrdili, da so ta evropska sredstva prerazporedili na druge projekte, denar za negovalno bolnišnico pa bodo v celoti zagotovili iz integralnega proračuna.

UKC Maribor: sanacija in dograditev ti. kirurške stolpnice je bila uspešno izpeljana,
z negovalno bolnišnico pa se je rahlo zapletlo.

Predstojnik mariborskega urgentnega centra poziva k povišanju mest na nacionalnem razpisu specializacij

Na aprilskem razpisu zdravniških specializacij so zanimanje za urgentno medicino ob 17 razpisanih mestih izrazili le trije kandidati.

Predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Gregor Prosen odločevalce zato poziva k povišanju mest na tako imenovanem nacionalnem razpisu, kjer se lahko mladi specialisti odločijo za delodajalca po zaključku specializacije.

Ob tem je opozoril tudi, da se bo treba pogovoriti o spodbudah za bodoče specializante urgentne medicine, še poroča STA.

Glede na rezultate omenjenega razpisa, kjer so se le trije kandidati prijavili na skupaj 17 razpisnih mest, urgentna medicine ne bo rasla, pač pa je kmalu ne bo več, je opozoril.

Ocenjuje, da so problem tudi vodstva določenih zdravstvenih zavodov, ki ne izkazujejo vizije razvoja urgentnih centrov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: