Jutarnji list: Prvih osem “hrvaških” helikopterjev prispelo v Ukrajino, orožje si je ogledal tudi Zelenski. Ta sicer kritičen do vzhodnih članic EU zaradi prepovedi uvoza ukrajinskega žita

Prvih osem hrvaških transportnih helikopterjev MI-8 je včeraj prispelo v Ukrajino, poročajo ukrajinski mediji, prenašajo pa hrvaški. Gre za večji del od 14 helikopterjev, ki jih je Hrvaška podarila Ukrajini, pišejo pri zagrebškem Jutarnjem listu.

Iz letalske baze Pleso so vzleteli v petek, 5. maja; ko so leteli proti Madžarski, so bili posneti nad mestom Konjščina. Po poročanju ukrajinskih medijev so helikopterji na Poljsko prileteli preko Madžarske in Slovaške, od koder so odleteli v Ukrajino.

Informacijo o prihodu helikopterja so pospremili z video posnetki njegovega leta nad Ukrajino, posnetke pa objavili tudi na Twitterju, kar so Ukrajinci pospremili s številnimi zahvalami Hrvaški, navajajo hrvaški mediji.

Kot navaja JL, je po neuradnih informacijah proti Ukrajini poletelo devet helikopterjev, s katerimi so upravljali hrvaški piloti. Po prihodu na Poljsko so piloti prestopili v enega od teh helikopterjev in se z njim vrnili na Hrvaško.

Preostalih šest helikopterjev naj bi v Ukrajino prispelo po kopnem. Čeprav so vsi v letnem stanju, so resursi bodisi potekli, bodisi se bližajo h koncu, zato jih bodo raje premestili po kopenski poti.

V ukrajinskih remontnih zavodih (od koder so navsezadnje svojčas tudi prišli, a menda ne dovolj dobro usposobljeni) jih bodo ponovno pregledali in po potrebi dodatno zaščitili. Obrambni ministrstvi obeh držav te informacije ukrajinskih medijev nista ne potrdili, ne zanikali.

Hrvaška je aprila v Ukrajino dostavila tudi določeno število povsem novih večcevnih raketometov RAK-SA-12 kalibra 128 mm. Tudi to novico so najprej objavili ukrajinski mediji. Orožje so javno predstavili 30. aprila ob dnevu ukrajinskih graničarjev, ko si ga je ogledal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Več si lahko preberete s klikom na sledečo povezavo: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/prvih-8-hrvatskih-helikoptera-stiglo-u-ukrajinu-jos-jedno-nase-oruzje-razgledao-i-zelenski-15333951.

Donacija Hrvaške in pred tem že Slovaške in Severne Makedonije bo vsaj malce ublažila
ukrajinsko inferiornost v zraku, ki je na svetovnem spletu tarča posmeha, vojnim grozotam navkljub.

Zelenski kritičen do vzhodnih članic EU zaradi prepovedi uvoza žita

Ukrepi petih vzhodnih članic EU v zvezi z ukrajinskim žitom so nesprejemljivi, je danes v Kijevu povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ta ob dnevu Evrope v ukrajinskem glavnem mestu gosti Ursulo von der Leyen, predsednico Evropske komisije.

Izrazil je pričakovanje, da se bo EU pri iskanju rešitev posvetovala s Kijevom in da bodo ukrepi držav članic kmalu odpravljeni.

Von der Leyen je napovedala oblikovanje skupne platforme za usklajevanje vseh deležnikov. S tem želi EU zagotoviti, da bodo solidarnostni pasovi, ki so namenjeni olajšanju trgovine z Ukrajino, znova v celoti delovali, je povedala.

Predsednica von der Leyen je danes Zelenskemu predstavila tudi predlog enajstega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

Ta je namenjen predvsem preprečevanju izogibanja sankcijam, njene besede še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: