Na pogajanjih več ur o vprašanju plačnih stebrov, predloga glede odprave plačnih nesorazmerij še ni

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so včeraj skoraj osem ur sedeli za skupno mizo. Na pogajanjih so namreč obravnavali poročilo delovne skupine, ki usklajuje besedilo zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju.

Da v sindikatih pričakujejo tudi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij, je že včeraj zjutraj najavila Slovenska tiskovna agencija (STA).

Čeprav delo delovne skupine vodij sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj ocenjujeta kot strokovno in konstruktivno, sta bila v napovedih, da bi do dogovora lahko prišli do konca junija, precej zadržana.

Vse napovedi so se izkazale za pravilne; že takoj na začetku se je namreč zataknilo pri vprašanju plačnih stebrov.

Sindikalista sta namreč javno opozorila, da bi vzporedno morala teči pogajanja za odpravo obstoječih plačnih nesorazmerij, a da vladnega predloga glede tega, kljub drugačnim napovedim, še niso prejeli. Zato so pričakovali, da ga bo vladna stran predstavila včeraj.

Po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik so na vladni strani pričakovali, da bodo začeli zapirati odprte zadeve, a se je postavilo vprašanje konsenza glede prenove plačnega sistema.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)

Kot je dejala, so nato mukoma prišli do dogovora, da stebre načeloma podpirajo. A po njenih navedbah na sindikalni strani niso znali povedati, kaj naj bi ti opredeljevali in katere specifike naj bi se znotraj njih obravnavale.

Predloga odprave plačnih nesorazmerij, ki so ga sindikati pričakovali od vladne strani, jim ta sicer včeraj še ni predstavila, zaključujejo pri STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: