Ryanair pri Boeingu naročil 300 letal 737 max; umika se iz Bosne, a prihaja v Hercegovino

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je pri ameriškem proizvajalcu letal naročil 300 letal tipa 737 max, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vrednost naročila po maloprodajni ceni znaša več kot 40 milijard dolarjev, pri čemer družbe v primeru večjih naročil izpogajajo popuste, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Naročilo, ki vključuje dokončno naročilo 150 letal in možnost za 150 novih letal z nizko porabo goriva, predstavlja največje naročilo, ki ga je irsko podjetje kadarkoli oddalo za blago, proizvedeno v ZDA, so pri Ryanairu navedli v sporočilu za javnost.

Posel bodo morali zaradi obsega in velikosti naročila na septembrski skupščini odobriti še delničarji. Letala bodo po načrtih irskemu letalskemu prevozniku s sedežem v Dublinu predvidoma dobavljena med letoma 2027 in 2033.

Ryanair na letališčih Federacije BiH; realnost ali fatamorgana?
Bo Ryanair letel tudi iz Mostarja?

Generalni direktor mostarskega letališča Ivan Ljubić je dejal, da prehajajo pogajanja z Ryanairom o letih v to mesto v sklepno fazo, so konec aprila poročali mediji v BiH.

Ljubić je ob promociji povezave Zagreb – Mostar poudaril: “Lete Croatia Airlines dobivamo, dogovarjamo se za partnerstvo z grškim prevoznikom, v zaključni fazi pa so tudi pogajanja z Ryanairom.”

Ryanair in mostarsko letališče sta se od leta 2012 sicer večkrat pogovarjala o možnih letih. Mostarsko letališče glede obsega potniškega prometa ni v najboljšem stanju in je po slednjem primerljivo le še z mariborskim. Tako je v prvem četrtletju leta 2023 sprejelo zgolj 39 potnikov, od tega pet potnikov januarja, trideset februarja in štiri marca, poroča Ex-Yu Aviation News.

BiznisInfo.ba spomni, da Ryanair že zelo uspešno leti iz Banja Luke, da pa je napovedal (vsaj začasno) prekinitev letov iz Tuzle. Da se družba o vzpostavitvi letov dogovarja tudi s sarajevskim letališčem, namiguje Posušje.info.

Kot že omenjeno, je lete na relaciji Mostar – Zagreb ponovno vzpostavila Croatia Airlines in s tem obudila potencial hercegovskega letališča. Cena enosmerne vozovnice brez prtljage znaša od 89 evrov navzgor, cena vozovnice s prtljago pa je 108 evrov. Cena vozovnice v obratno smer je približno 10 evrov dražja.

Leti v Mostar so na voljo že nekaj dni, od 3. maja, na voljo pa so trije odhodi tedensko ( ob sredah ob 11.25, ob četrtkih in nedeljah pa ob 23.00). Povratni let v Zagreb prispe naslednje jutro ob 7.00, kar potnikom omogoča povezavo z leti Croatia Airlines na ostale evropske destinacije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: