V DZ danes javna predstavitev mnenj o šolski prehrani, v slovenskih šolah v petek dan kulture nenasilja in strpnosti

V organizaciji odbora za izobraževanje bo danes v DZ javna predstavitev mnenj o predlogih novele zakona o šolski prehrani in sprememb zakona o osnovni šoli.

S predlogoma se želi zagotoviti brezplačno kosilo za vse učence, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Namen javne predstavitve mnenj je opraviti širšo razpravo, pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti o izvedbenih in drugih vprašanjih ter možnostih implementacije brezplačne šolske prehrane oziroma kosil.

Ta mora biti pripravljena in izvedena na način, ki bo pripravljen na podlagi socialne pravičnosti, finančne vzdržnosti ter ustrezne posodobitve tehničnih in kadrovskih kapacitet šolskih kuhinj in jedilnic.

Javna predstavitev mnenj naj bi podala odgovore predvsem na vprašanja glede zagotavljanja in financiranja obrokov v osnovnih šolah ter možnostih za razširitev upravičenosti do brezplačnega kosila za vse.

Tudi na mariborski OŠ Angel Besednjak so imeli nedavno težave z medvrstniškim nasiljem.

V DZ javna predstavitev mnenj o šolski prehrani

Pristojni ministri so napovedali več aktivnosti za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah, še poroča STA.

Med drugim so izpostavili pripravo več zakonov s področja duševnega zdravja, prav tako pa tudi administrativno razbremenitev centrov za socialno delo.

V luči tragičnih dogodkov v Srbiji bo v petek na šolah dan kulture nenasilja in strpnosti, je dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ocenil, da je v postcovidnem času veliko tveganj za duševno zdravje mladih. Predvsem je treba področje duševnega zdravja destigmatizirati ter ga v družbi izenačiti s fizičnim zdravjem, poudarja.

Medvrstniško nasilje v šolah in duševno zdravje sta zelo pogosto povezana z razmerami v družinah ali s socialnimi stiskami, pa je ocenil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: