Na konferenci v Portorožu črnogledo o financiranju zdravstva; Inštitut 1. oktober in Glas upokojencev prekinjata zbiranje podpisov za ukinitev dopolnilnega zavarovanja

V zdravstvu in socialnem varstvu se bodo razmere še poslabšale, so danes na finančni konferenci v Portorožu ugotavljali minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predstavniki zdravstvenih zavarovalnic.

Minister je opozoril, da so po epidemiji covida-19 klecnili tudi najmočnejši zdravstveni sistemi, na primer v Angliji in na Švedskem.

Po njegovih besedah je za zdaj znano le, da nobena država ne bo zbrala dovolj denarja za potrebe prebivalstva, zato bo treba poiskati kompromis med oblikami financiranja.

Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemne, je kritiziral zamrznitev premij dopolnilnega zavarovanja. Napovedal je, da bodo na upravnem sodišču zahtevali zadržanje uredbe.

Zagrozil je tudi z morebitnimi prekinitvami pogodb z zavarovanci.

Da v Zavarovalnici Triglav o prekinitvah ne razmišljajo, pa je dejal Tadej Čoroli, član uprave slednje, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ljubljana, Trg republike.
Shod upokojencev, ki sta ga pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Institut 1. oktober.
Pobudnik iniciative Pavel Rupar.
(Foto: Bor Slana/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1233487)

Inštitut 1. oktober in Glas upokojencev prekinjata zbiranje podpisov za ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Predstavniki Inštituta 1. oktober in iniciative Glas upokojencev nadaljujejo zbiranje podpisov pod predlog zakona o dvigu pokojnin.

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, pa umikajo namero, da bi vložili svoj predlog zakona za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Napovedali so, da se bodo odpravili tudi v Bruselj, še prenaša STA.

Predsednik inštituta Pavel Rupar je omenil še, da so v imenu inštituta pisali Ursuli von der Leyen, predsednici Evropske komisije, saj menijo, da so medijsko zapostavljeni.

Po njegovih trditvah Evropska komisija stoji za pluralnostjo medijskega poročanja.

Rupar je bil sicer zaradi neprimernih izjav o svetovalki predsednice republike tarča ostrih kritik, politični vrh pa mu je sporočil, da so vrata odločevalcev za ljudi, ki širijo nestrpnost in sovražnost, zaprta.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: