Več kot pol milijona evrov za tri čebelarske javne razpise

V Uradnem listu RS so bili v petek, 5. maja, objavljeni trije javni razpisi s področja čebelarstva, in sicer za nakup čebelarske opreme v programskem letu 2023, za nakup oziroma izdelavo satnic in za nakup sadik medovitih rastlin

Vsi javni razpisi so razpisani v okviru Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo in se nanašajo na obdobje od 1. januarja do 31. julija 2023. Skupno je razpisanih nekaj več kot 526.000 evrov sredstev, na vladni spletni strani sporoča Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Gre torej za

  • Javni razpis za podintervencijo Sofinanciranje nakupa čebelarske opreme v programskem letu 2023,
  • za Javni razpis za podintervencijo Sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oziroma poročilom o doseženih temperaturah v programskem letu 2023 v obdobju od 1. januarja do 31. julija 2023 in za
  • Javni razpis za podintervencijo Sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin v programskem letu 2023.
(Foto: Mostafa Eissa, Pexels.com)

Predmeti in višina dodeljenih sredstev

Predmet prvega javnega razpisa je sofinanciranje nakupa čebelarske opreme, pripomočkov in naprav iz podintervencije Sofinanciranje nakupa čebelarske opreme v programskem letu 2023 od 1. januarja do 31. julija 2023, katerega glavni namen je posodabljanje čebelarske opreme, pripomočkov ali naprav in tehnologije s sofinanciranjem določene čebelarske opreme.

Skupna višina nepovratnih sredstev v okviru tega javnega razpisa znaša do 203.852,80 evrov.

Predmet drugega javnega razpisa je sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oziroma poročilom o doseženih temperaturah v programskem letu 2023, katerega glavni namen je zagotavljanje večje varnosti in večje kakovosti čebeljih pridelkov, kar vpliva tudi na boljšo ekonomičnost ter večjo konkurenčnost čebelarjenja.

Ekološkim čebelarjem bo omogočen sofinanciran nakup oziroma izdelava in uporaba ekoloških satnic s certifikatom, za vse ostale čebelarje, ki niso vključeni v kontrolo ekološkega čebelarjenja pa bo omogočen sofinanciran nakup oziroma izdelava in uporaba s satnic z analiznim izvidom.

Čebelarji so letno upravičeni do nakupa oziroma izdelave in uporabe do sedem satnic na čebeljo družino.

Skupna višina nepovratnih sredstev v okviru tega javnega razpisa znaša do 273.364,00 evrov.

Predmet tretjega javnega razpisa je sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin v programskem letu 2023, katerega glavni namen je zagotavljanje dostopne čebelje paše v različnih obdobjih ter s tem enakomernejše prehranjenosti čebel.

Skupna višina nepovratnih sredstev v okviru tega javnega razpisa znaša do 48.815,00 evrov.

Več lahko izveste s klikom na sledečo povezavo: https://www.gov.si/novice/2023-05-09-vec-kot-pol-milijona-evrov-za-tri-cebelarske-javne-razpise/.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: