Ilegalne migracije: italijanski organi razbili mrežo tihotapcev migrantov čez Sredozemlje, ZDA v pričakovanju velikega navala slednjih

Italijanska policija je sinoči sporočila, da je aretirala 29 ljudi, obtoženih pripadnosti tihotapski združbi, ki je prevažala migrante čez Sredozemlje iz Turčije in Grčije ter jim pomagala priti preko Italije v severno Evropo.

Kriminalno združbo so sestavljali državljani z Bližnjega vzhoda, večinoma kurdsko-iraškega porekla, imela pa je tudi aktivne celice v Grčiji, Italiji in Turčiji.

Italijanski organi so v okviru preiskave sodelovali tudi z Interpolom in Europolom ter drugimi evropskimi državami.

Migranti so za potovanje plačali med 7000 in 15.000 evri.

Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je letos v Italiji pristalo že več kot 45.000 migrantov, kar je skoraj štirikrat več kot v enakem obdobju lani.

Južno in srednjeameriške države, kot je Gvatemala, migrantskega vala v smeri ZDA
bodisi ne želijo, bodisi niso sposobne ustaviti.

Tudi ZDA v pričakovanju velikega navala migrantov

ZDA se pripravljajo na pričakovani val migrantov, ki želijo vstopiti v državo po izteku omejitev iz časa pandemije covida.

Na južno mejo z Mehiko so oblasti poslale 24.000 policistov, 1100 uradnikov in dodatnih 1500 vojakov, ki bodo sodelovali z 2500 že na meji.

Predsednik ZDA Joe Biden je priznal, da bo na meji nekaj časa vladal kaos, kar je še eno do dejstev, ki mu ne gredo v prid pred volitvami naslednje leto.

Migracije povzročajo politične prepire, v okviru katerih republikanci Bidnovo vlado obtožujejo, da ne stori ničesar za ustavitev vala nezakonitih migracij.

Prejšnji predsednik Donald Trump je v času pandemije covida-19 prepovedal vstop migrantom pred rešitvijo njihovih prošenj, vendar pa ta ukrep v noči na jutri poteče, ker ni več pandemije.

Republikanci pred tem očitajo vladi, da ni pravočasno prepoznala posledic, ki jih bo imela ukinitev ukrepa.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: