Erdoganov tekmec obtožuje Rusijo vmešavanja v volilno kampanjo, Kremelj to zanika. Priznava tudi emotivno situacijo v Bahmutu

Ruske enote do popolne osvojitve mesta na vzhodu Ukrajine loči le še dobrih 700 metrov. Ukrajinske enote so medtem pritisnile na jugozahodu okolice mesta in znova osvojile približno 2 km ozemlja

Kandidat opozicije na nedeljskih predsedniških volitvah v Turčiji Kemal Kilicdaroglu je Rusijo obtožil vmešavanja v turško volilno kampanjo ter širjenja ponarejenih vsebin in zarot.

Kremelj njegove obtožbe odločno zavrača, pri tem pa poudarja pomen dvostranskih odnosov med Moskvo in Ankaro.

Kilicdaroglu, ki velja za najresnejšega tekmeca predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na volitvah, med drugim omenja t.i. deepfakes, medijske vsebine, ki so bile obdelane s tehnikami umetne inteligence.

Kilicdaroglu je že v začetku tedna zatrdil, da Rusija stoji za spletno kampanjo blatenja proti njemu pred nedeljskimi volitvami.

Včeraj je sicer od kandidature odstopil eden od Erdoganovih izzivalcev, Muharrem Ince iz Stranke domovine, potem ko so se v javnosti pojavile obtožbe o korupciji in kompromitirajoče slike.

Ali so verodostojne, ni znano, še prenašajo pri Slovenski tiskovni agenciji (STA).

Položaj okrog Bahmuta/Artemovska.
(Vir: Twitter)

Kremelj priznal težko in čustveno napeto situacijo v Bahmutu/Artemovsku; do osvojitve mesta ga po trditvah proruskih virov loči le še 752 metrov

Kremelj je danes priznal, da je bil ruski poskus zavzetja mesta Bakhmut na vzhodu “težaven” in je povzročil “čustveno situacijo”.

Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je z izjavo očitno ciljal na konflikt med vodjo plačanske skupine Wagner Jevgenijem Prigožinom in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem. Čeprav ni imenoval niti Prigožina niti Šojguja, je Peskov obravnaval konflikt med njima in dejal, da imata “skupni cilj”.

“Da, to je res čustvena situacija. Na tem območju potekajo zelo težke ofenzivne operacije,” je Peskov dejal včeraj v intervjuju za bosansko-hercegovsko televizijo ATV, kot prenaša ruska državna tiskovna agencija TASS.

“Gre za zelo močno utrjeno območje z ogromno koncentracijo sil ukrajinske vojske, ki nenehno dobiva okrepitve. To vključuje tujo opremo, tuje strelivo. Seveda so tam čustva še posebej močna,” je dejal Peskov.

“Nikogar ne bom imenoval, povedal pa vam bom tole: ne glede na to, kar se govori, ne glede na izjave, ki so dane, še vedno govorimo o, recimo temu tako, oboroženih silah Ruske federacije. To so vse ruske sile, združene sile. Imajo isti cilj.”

Tiskovni predstavnik Kremlja je dodal, da je prepričan, da bo Rusija dokončno osvojila Bahmut/Artemovsk. “Ne dvomimo, da bomo dokončno osvojili Artemovsk in ga bomo še naprej nadzorovali.”

Po poročanju proruskih, pa tudi neodvisnih virov na spletnih družbenih omrežjih Twitter in Telegram, loči ruske enote od popolne zasedbe omenjenega mesta le še nekaj sto metrov.

Eden poročevalcev je celo izračunal preostanek citadele, visoko grajenih in dobro utrjenih stavb na mestni vzpetini, ki jo še morajo osvojiti. Ta znaša natanko 752 metrov.

Ukrajinske enote so sicer včeraj izvedle tri protinapade; na jugozahodu predmestja so osvojile približno 2 km ozemlja, medtem ko so bili napadi na severovzhodu in tisti v smeri Soledarja odbiti. So si pa ukrajinske sile povrnile nadzor nad dostavnima cestama v mesto, ki pa je še vedno v dosegu ruskega topništva.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: