Na prvem srečanju delovne skupine o učinkovitosti obravnave nasilja odločitev o prednostni obravnavi medvrstniškega nasilja

Na notranjem ministrstvu se je prvič sestala delovna skupina za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja.

V njej sodelujejo predstavniki policije, več ministrstev, vrhovnega državnega tožilstva in civilne družbe, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V luči nedavnih dogodkov v Srbiji so se odločili, da bo prednostno obravnavali medvrstniško nasilje, so sporočili z notranjega ministrstva.

Notranji minister Boštjan Poklukar je po njihovih navedbah poudaril, da moramo imeti kot družba do nasilja ničelno toleranco in izrazil pričakovanje, da bo skupina pripravila rešitve, ki bi pripomogle k oblikovanju takega okolja, v katerem do nasilja ne bi prihajalo.

Cilji delovne skupine, ki jo vodi državna sekretarka na notranjem ministrstvu Helga Dobrin, bodo usmerjeni v iskanje izboljšav na operativni ravni, predvsem pri policijskih postopkih.

Moralna dolžnost vseh tistih, ki vzgajajo in izobražujejo otroke, je,
da poskrbijo za varno, urejeno, zdravo in spodbudno okolje.

Odziv ministrstva na pojave in grožnje z ekstremnim nasiljem v šolah

Sicer danes mineva natanko teden dni, odkar se ke Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje odzvalo na dogajanje v zvezi s pojavi ekstremnega nasilja v šolah in med mladimi.

Spomnimo: vsem svojcem žrtev je izreklo globoko sožalje in zapisalo, da “se zavedamo, da se ob teh dogodkih kot družba soočamo z ekstremnimi primeri nasilja v šoli, kakršnim doslej v naši ali bližnji okolici nismo bili priča.

Naša dolžnost je, da v slovenskih v šolah postanemo še pozornejši na vse oblike pojavov, ki bi pri učencih ali dijakih utegnili nakazovati težave, ki bi jih sčasoma lahko občutili kot nepremostljive in bi jih morebiti lahko pahnili tudi v usodna dejanja, so dodali.

Zato Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje sodeluje z vsemi pristojnimi institucijami, ki delujejo na polju zgodnjega odkrivanja in preprečevanja nasilja – tako v šolskem prostoru kot zunaj njega. Naš skupni cilj je vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih zagotavljati občutek varnosti, ki je osnovni pogoj za normalno delujoče šolsko okolje.

Predstavniki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in predstavniki Policije so se v luči pretresljivih dogodkov takrat sestali in dogovorili za začasno povečano policijsko navzočnost v okolici šol. Predstavniki Policije so pripravljeni tudi na sodelovanje z vodstvi šol, da bi se skupaj dogovarjali o možnostih zgodnjega odkrivanja tveganja za morebitne pojave nasilja.

Moralna dolžnost vseh tistih, ki vzgajajo in izobražujejo otroke, tako doma kot v šoli, pa je, da poskrbijo za varno, urejeno, zdravo in spodbudno okolje, v katerem bodo imeli otroci in mladostniki kar največ možnosti za zdrav in vsestranski osebni razvoj, so sklenili.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: