Svet: na Portugalskem načrtujejo prepoved kajenja v okolici šol in bolnišnic, v Nemčiji od nedelje do torka nova velika stavka v prometu

Na Portugalskem načrtujejo prepoved kajenja v okolici šol in bolnišnic ter v pokritih zunanjih prostorih, je včeraj sporočil portugalski zdravstveni minister Manuel Pizzaro.

S predlogom zakona bi ukinili tudi vse prostore za kajenje v notranjosti in z letom 2025 prepovedali prodajo tobačnih izdelkov na omenjenih lokacijah.

Portugalska vlada si prav tako želi uvedbe zdravstvenih opozoril na embalaži vseh tobačnih izdelkov, vključno z elektronskimi cigaretami.

Pizzaro je po seji vlade dejal, da s tem zakonom želijo vzpostaviti okolje, kjer bodo lahko mladi živeli brez tobaka, ter pomagati kadilcem premagati odvisnost od kajenja.

Za podoben cilj si prizadevajo tudi v Evropski komisiji, kjer so junija lani pojasnili, da želijo delež uporabnikov tobačnih izdelkov do leta 2040 znižati na manj kot pet odstotkov celotnega prebivalstva.

Bo Nemčija od konca tedna do konca torka železniško ohromljena?

Nemški sindikat železnic in prometa EVG je za začetek prihodnjega tedna napovedal 50-urno stavko v železniškem prometu.

Stavka se bo začela v nedeljo ob 22. uri in bo potekala do torka do konca dneva. V tem času bodo zaustavljeni linijski in regionalni potniški promet ter železniški transport, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sindikat EVG s stavko stopnjuje pritisk na delodajalce sredi dolgotrajnega spora glede plač z nacionalnim železniškim prevoznikom Deutsche Bahn in 50 drugimi železniškimi podjetji.

Sindikat se pogaja v imenu 230.000 delavcev, ki zahtevajo 12-odstotno zvišanje plač oz. povečanje za vsaj 650 evrov mesečno.

To bo tretja večja stavka v prometu, ki jo je EVG sklical od začetka pogajanj konec februarja, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prva stavka, ki sta jo sklicala sindikata EVG in Verdi, je potekala 27. marca druga pa 21. aprila, še navaja dpa. Vsak naslednji mesec jo torej skličejo teden prej in na tak način stopnjujejo pritisk, velja dopisati.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: