Na zahodu Rusije strmoglavila rusko vojaško letalo in helikopter; splet poln nasprotujočih si trditev o dogajanju na rusko-ukrajinski meji (video)

V zahodni ruski regiji Brjansk ob meji z Ukrajino sta danes strmoglavila rusko vojaško letalo in helikopter.

Na nenaseljenem ozemlju blizu vasi Klinzi je strmoglavil helikopter, kasneje pa so iz regije poročali še o strmoglavljenju ruskega vojaškega letala Su-34.

Ruski helikopter je strmoglavil, potem ko je zagorel motor, je dejal vir iz reševalnih služb. Lastnik helikopterja in okoliščine strmoglavljenja še niso znane. Kasneje je v regiji strmoglavil tudi ruski lovec SU-34.

Propaganda dela na polno: na spletu poročila o štirih strmoglavljenih zračnih plovilih, nejasnosti tudi v zvezi z Bahmutom/Artemovskim

Najprej k potrjenim dejstvom:

Ruska državna tiskovna agencija TASS je potrdila, da je bil ruski SU-34 sestreljen v incidentu s prijateljskim ognjem. Vsi člani posadke sestreljenih plovil, tako helikopterja kot letala, so umrli.

Ruski vojaški helikopterji Mi-8 danes še naprej letijo nad regijo Bryansk v zahodni Rusiji, vendar se zdaj zdi, da letijo na veliko nižji višini kot letala, ki so bila sestreljena danes zjutraj.

Ukrajinsko letalo (bombnik Su-24), ki je včeraj izvedlo raketni napad na Lugansk v istoimenski odcepljeni pokrajini, ki je tako rekoč v celoti pod ruskim nadzorom, in bojno letalo ukrajinskih letalskih sil (lovec MiG-29), ki ga je pokrivalo, sta bila sestreljena.

Davišnji napad na Hmelnicki na zahodu Ukrajine.

Nejasnosti in namigovanja:

Zdi se, da je bil vsaj 1 od domnevno dveh helikopterjev Mi-8 ruskih zračnih sil, ki so bili danes sestreljeni nad regijo Bryansk, različica Mi-8 MTPR-1, ki ima zmogljivosti elektronskega bojevanja in se posebej uporablja za motenje in uničenje sovražnih sistemov zračne obrambe.

Po navedbah analitikov in opazovalcev na omrežjih Twitter in Telegram ima ruska vojska le približno 20 takih helikopterjev.

Obstajajo sicer poročila, da so ruske letalske sile danes utrpele sledeče izgube:

  • 2 helikopterja Mi-8,
  • lovec-bombnik Su-34
  • lovec Su-35.

Nekateri sumijo, da bi lahko šlo pri napadu oziroma sestrelitvi za veliko število izstrelkov zrak-zrak dolgega dosega, izstreljenih iz regije Černigov znotraj Ukrajine.

Stanje v Bahmutu/Artemovsku in okolici danes ob 18. uri.

Bahmut/Artemovsk in ostale novice:

Danes zjutraj je prišlo do napada z manevrirno rusko raketo ali brezpilotnim letalnikom v Khmelnitskyju/Hmelnickem na zahodu Ukrajine. Zabeležena je strahotna eksplozija, ob tem pa še deset ti. sekundarnih eksplozij. Te so bile po napovedih prič tako močne, da je okenske okvirje iz hiš metalo v radiusu nekaj kilometrov.

V Bahmutu/Artemovsku naj bi v južnem predmestju ruska vojska stabilizirala frontno črto, potem ko je ukrajinskim silam v protinapadu uspelo osvojiti do dva kilometra ozemlja. Na severozahodu naj bi ukrajinske enote zavzele strateško pomembno vzpetino okrog akumulacijskih jezer, od koder imajo pregled nad mestom.

V samem mestu naj bi ruske paravojaške enote Wagner ponovno napredovale v ti. citadeli; vzpetini z modernimi bloki na skrajnem zahodu mesta. Dokončna osvojitev mesta naj bi bila tako le še vprašanje časa.

Da ruski mejni policisti preklicujejo vizume za finske državljane, ki potujejo v Rusijo, da bi s poceni gorivom napolnili svoje avtomobile in cenovno ugodneje kupili hrano, pa je poročal časopis Helsingin Sanomat. Gre za enega številnih ruskih protiukrepov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: