V delu še nedokončanega ptujskega domu Žabjak sprejeli prve stanovalce; vsaka stiska, tudi demenca, še nima vzroka v duševnih težavah

Dom upokojencev Ptuj jeseni odpira svojo šesto enoto na Žabjaku, kjer bo prostora za 150 stanovalcev in 12 uporabnikov dnevnega varstva.

Gradbena dela gredo počasi h koncu, saj morajo biti zaključena do konca septembra, ta teden pa so že sprejeli prve stanovalce v del, ki bo sicer namenjen dnevnemu centru.

Naložba je vredna 14 milijonov evrov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je povedala direktorica doma Vesna Šiplič Horvat, bodo ob 12 mestih za dnevno varstvo po novem zagotovili še 20 začasnih namestitev, več kot polovica mest za 150 stanovalcev v novi enoti bo v enoposteljnih sobah, preostalo pa bodo dvoposteljne sobe.

Z investicijo pravzaprav ne povečujejo svojih zmogljivosti, pač pa izboljšujejo bivalni standard starostnikov, saj bodo odpravili večino večposteljnih sob.

Vodja sektorja za duševno zdravje in demenco Dernovšek za STA: Vsaka stiska še nima vzroka v duševnih težavah

Po tragičnih dogodkih v Srbiji pristojni napovedujejo tudi ukrepe za povečanje dostopa do pomoči ob duševnih stiskah, še prenaša STA.

Mojca Zvezdana Dernovšek z ministrstva za zdravje pa opozarja, da vsaka stiska in nasilje ne izvirata nujno iz duševnih težav. Povezovanje ljudem nerazumljivega vedenja z duševnimi motnjami pa vodi v še večjo stigmatizacijo, meni.

Tovrstni hudi dogodki po njenih besedah sicer niso stvar trenutnega nagiba, pač pa se pri povzročitelju krepi krizno stanje, ki ga spremlja tudi eskalacija nasilnega vedenja.

V pogovoru za STA je spomnila, da v takih primerih ljudje velikokrat rečejo, da storilec pred izvršitvijo dejanja ni izkazoval nobenih težav, kar pa ne drži povsem.

Opisana dogajanja je mogoče opaziti in prepoznati, predvsem pa ljudi nagovoriti, da se lahko v stanju stiske obrnejo po pomoč.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: