Ministrstvo za obrambo: Zavajajoča objava Zmaga J. Plemenitega glede nakupa letal za gašenje Air Tractor na omrežju Twitter

Kot je sinoči na vladni spletni strani objavilo Ministrstvo za obrambo (MORS), je nekdanji dolgoletni poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti na svojem profilu v omrežju Twitter 12. maja 2023 objavil neresnične podatke v zvezi z nakupom letal za gašenje Air Tractor.

Podatki o ceni omenjenih letal v njegovi objavi so popolnoma zavajajoči, trdi ministrstvo, saj “ni upoštevana vsa vgrajena oprema, prav tako ne vrednost plovcev, kar za eno letalo znaša 1.595.000 evrov brez DDV. Namigovanje o domnevni proviziji je popolnoma lažno.”

Na novinarski konferenci ( zapis je dostopen je s klikom na povezavo) po podpisu pogodbe o nakupu letal za gašenje Air Tractor AT-802 Fire Boss, ki se je odvila 17. aprila 2023, so transparentno predstavili vse podatke o tem nakupu, tako glede cene kot tudi tehnične podatke o naročenih letalih in pripadajoči dodatni opremi, ki je predmet te pogodbe, navajajo pri ministrstvu.

Ob tem želimo še enkrat poudariti, da vrednost pogodbe s španskim podjetjem Air Tractor Europe za nakup dveh dvosedežnih letal in dveh enosedežnih letal s plovci znaša 19.092.567,78 evra brez DDV,” so sporočili z ministrstva.

Sredstva za plačilo nakupa štirih letal Air Tractor AT-802 Fire Boss je zagotovila Evropska unija v znesku dobrih šestnajst milijonov evrov (16.228.682,61 evra), kar predstavlja 85 odstotkov vrednosti nakupa brez DDV, razlika do pogodbene vrednosti pa je zagotovljena v rednem proračunu Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, in sicer v znesku 7.064.250,08 evra, kar predstavlja 15 odstotkov vrednosti nakupa brez DDV in vrednost celotnega DDV.

Garancija za dobavljena letala je 24 mesecev od dneva prevzema, še navaja MORS.

Dobavitelj letal Air Tractor AT-802 Fire Boss, špansko podjetje Air Tractor Europe, je edino pooblaščeno podjetje za prodajo, dobavo rezervnih delov, usposabljanje vzdrževalcev, usposabljanje pilotov in mehanikov v Evropi ter edino pooblaščeno podjetje s strani evropske agencije za varnost v letalstvu EASA.

Omenjeno podjetje je tudi edino pooblaščeno za dobavo teh letal v Severno Afriko in na Bližnji vzhod. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1965 zaradi zahtev evropske agencije EASA in je letala Air Tractor AT-802 že prodalo v 25 državah, zaključuje v svojem demantiju Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: