Na Evroviziji zmagala švedska pevka Loreen s skladbo Tattoo, Joker Out na 21. mestu. Hrvaški predstavniki še kar razburjajo

Kot je znano približno pol dneva, je na finalu 67. tekmovanja za pesem Evrovizije v Liverpoolu slavila švedska pevka Loreen s pesmijo Tattoo.

Pevka maroških korenin je Švedski zmago priborila s 583 glasovi občinstva in žirije, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sledila je Finska s 526 točkami s pevcem po imenu Käärijä s pesmijo Cha Cha Cha.

Slovenski predstavniki Joker Out so si s 78 točkami zagotovili 21. mesto.

Na tretje mesto se je uvrstila izraelska pevka Noa Kirel s pesmijo Unicorn, na četrto mesto pa Italija s pevcem Marcom Mengonijem in skladbo Due Vite.

Zmagovalka, švedska pevka maroških korenin Loreen, se lahko edina med tokratnimi nastopajočimi pohvali, da je na enem največjih glasbenih odrov na svetu že slavila, in sicer v Bakuju leta 2012 s pesmijo Euphoria.

Slovenija se je uvrstila na 21. mesto, 12 točk ji je namenila le srbska strokovna žirija, še prenaša STA.

Odločitve strokovnih žirij razburjajo, slovenska z nerazumljivimi odločitvami razred zase

Prav odločitve strokovnih žirij pa razburjajo, med njimi tudi tista slovenske. Ta namreč nobeni od tradicionalno zavezniških držav- Hrvaške, Srbije in ostalih, nastalih po razpadu nekdanje SFRJ– ni namenila ene same točke.

V obratni smeri ni bilo tako: srbska strokovna žirija je tako kot edina Sloveniji namenila največ možnih točk (12), s čimer jo je promovirala kot zmagovalko njihovega izbora. Hrvaška je dodala pet, še štiri pa so Hrvati namenili Srbom. Beograd je Zagrebu namenil 8 točk, še tri je dodala Lizbona, kar je bilo tudi vse, kar so od strokovnih žirij prejeli.

Slovenija, kot že omenjeno, tako Srbiji kot Hrvaški ni namenila ene same točke.

Kar je seveda sprožilo burno reakcijo, še najbolj na Hrvaškem, kjer so na Slovenijo tudi produkcijsko vezani. Vplivni hrvaški glasbeni kritik Aleksandar Dragaš je tako že pisal o “kuhinji v Ljubljani”, na nesorazmerje med odločitvijo slovenske strokovne žirije in okusa občinstva pa kaže ravno glasovanje slednjega.

Slovensko občinstvo je tako največ glasov namenilo reški skupini LET3, hrvaško pa Sloveniji. Veliko simpatij je romalo tudi naprej po nekdanji avtocesti Bratstva in enotnosti: hrvaško občinstvo je srbski pesmi namenilo 7 točk, slovenski pa 6. Kar prevedeno pomeni, da je glede na mini oz. notranji izbor Srbija v očeh Hrvatov in Slovencev zasedla četrto oziroma peto mesto.

Srbsko občinstvo je, ravno tako pričakovano, Hrvaški namenilo drugo mesto, Sloveniji pa tretje. Vsem trem državam je, kar se odločitve občinstva tiče, štrene mešala Finska, ki neuradno velja za moralnega zmagovalca letošnje prireditve.

Kuhinj in trgovanja (pri)baltskih in skandinavskih držav, kakor tudi tiste na relaciji San Marino- Italija, v tem in takem kontekstu sploh nima smisla omenjati.

Ob to se je obregnil tudi pevec slovenske skupine Bojan Cvjetičanin, ki je za MMC RTV SLO povedal: “Žalosten sem, da si sosednje države po svetu med seboj dajejo veliko točk, pri nas pa očitno to še kar ne drži. Neka medsosedska podpora očitno ne pomeni nič,” je izid komentiral frontman, ki ga je najbolj prizadelo, da je Srbija Sloveniji dala 12 točk, Slovenija pa Srbiji niti ene.”

Celoten članek sicer najdete s klikom na sledečo povezavo https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/glasba/ema/joker-out-ponosni-smo-na-nastop-vec-kot-to-kar-smo-delali-ne-bi-mogli-narediti/668076, vsa glasovanja pa tukaj https://eurovisionworld.com/eurovision/2023.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: