Na Hrvaškem odprli največjo komercialno sončno elektrarno v državi, področje kmalu zatem prizadelo obilno deževje in poplave

V mestecu Obrovac na severu Dalmacije so konec tedna uradno odprli največjo komercialno sončno elektrarno v državi, vredno 6,9 milijona evrov.

Sončna elektrarna Obrovac državnega podjetja Hrvatska elektroprivreda (HEP) bo predvidoma proizvedla okoli 11,3 gigavatnih ur elektrike letno, s čimer naj bi izpolnila potrebe po električni energiji za 3500 gospodinjstev.

Sončne elektrarne HEP in druga podjetja gradijo tudi v drugih delih države, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na območju Zadra postavitev sončne elektrarne tako načrtuje tudi največji francoski proizvajalec energije iz obnovljivih virov Neoen.

Elektrarna bo proizvedla 76,5 gigavatnih ur elektrike na leto, s čimer bi pokrili potrebe po električni energiji za 25.000 gospodinjstev.

Tri sončne elektrarne skupne inštalirane moči 22 megavatov na območju Knina gradi tudi Petrol.

Obilne padavine v Dalmaciji povzročile poplave, najbolj prizadet prav Obrovac

Hrvaško je včeraj zajelo obilno deževje in povzročilo poplave na severu Dalmacije. Prav mesti Obrovac in Gračac v zadrski županiji sta bili v nedeljo zaradi poplavljanja rek pod vodo, gorski reševalci pa so nekatere prebivalce morali evakuirati s čolni.

Na območju mesta Obrovac se je reka Zrmanja prelila prek zaščitne ograde. V občini Gračac pa je bregove prestopila reka Otuča, zaradi česar so gasilci morali evakuirati ogrožene prebivalce. Razmere na tem območju so se danes umirile, gasilci pa izčrpavajo vodo iz poplavljenih zgradb.

Gladina reke Zrmanja v Obrovcu po drugi strani še vedno narašča in je presegla najvišjo raven v zgodovini.

Zaradi obilnih padavin in poplavljenih cest je bilo včeraj na območju zadrske županije za ves promet zaprtih več cest. Posamezne ceste so zaprte tudi danes, še prenaša STA.

Most čez Zrmanjo v Obrovcu.
(Foto: Ante Perkovic – lastno delo; licenca: CC BY 3.0;
URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2564349)

Narava podira neslavne oziroma neželjene rekorde

Kot poročajo hrvaški mediji, je v Gračacu, ki že meji na Liko in se nahaja globlje v notranjosti, v preteklih 24 urah padlo 256,4 mm dežja na kvadratni meter, kar je rekordna številka.

Po obilnem deževju in naraslih vodah v Novem naselju 2 v Gračacu je začela hitro naraščati tudi reka Otuča, ki se je v le nekaj urah razlila iz struge in poplavila območje naselja Žabarica.

Do sedaj je bilo evakuiranih pet družin oziroma 15 ljudi. Včeraj ob 13. uri smo aktivirali štab civilne zaščite občine Gračac – je za Zadarski.hr povedala Natalia Turbić, vodja štaba civilne zaščite Gračac.

“V Obrovcu je poplavilo del starega mestnega jedra, pritličje občinske stavbe in nekaj poslovnih prostorov. Zaenkrat ni bilo poplavljenih nobenih stanovanjskih objektov,” je povedal vodja Civilne zaščite Zadarske županije Šime Vicković.

Na širšem območju Zadra in Šibenika je bilo sicer potrebnih nekaj deset glasilskih intervencij, poplavljeni pa so predvsem vrtci in šole ter tudi nekatere novogradnje, še poročajo hrvaški mediji. Slabo vreme naj bi se nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: