Arso za severovzhod Slovenije zaradi dežja izdal rdeče opozorilo. Hrvaški minister Božinović: Podnebne spremembe niso več teoretično, ampak praktično vprašanje (dopolnjeno)

Agencija RS za okolje je za severovzhod Slovenije zaradi nalivov izdala rdeče opozorilo, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Reke v vzhodni polovici države bodo danes močno narasle in lahko poplavljajo. Reki Ščavnica in Pesnica lahko danes poplavita v večjem obsegu, jutri tudi Krka.

V Kopru je močna burja zaustavila ladijski promet. Uprava za pomorstvo je ob 3.40 odredila zaprtje pristanišča.

Na sidrišču na pol poti med Savudrijo in Benetkami je ostala tudi potniška ladja Azamara Journey, ki bi danes po napovedih pripeljala v Koper do 700 turistov.

V Luki Koper so zaustavili tudi vse pretovorne operacije s kontejnerji, in sicer najprej s praznimi, nato pa so morali zaustaviti tudi velika dvigala.

Zaradi močnega vetra je primorska avtocesta zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaprt je tudi uvoz Kastelec v smeri proti Ljubljani.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pok Rie, Pexels.com)
Hrvaški minister Božinović: Podnebne spremembe niso več teoretično, ampak praktično vprašanje

Hude razmere so tudi v sosednji Hrvaški, kjer se v posameznih regijah pripravljajo na prihod vodnega vala iz Slovenije.

Torek bo v tem tednu najbolj neugoden dan v večjem delu Hrvaške, saj bodo sledile nove obilne padavine, ki bodo neugodne za dvig gladine rek predvsem v osrednji in gorski Hrvaški.

Dež bo padal predvsem na Jadranu in v obliki ponekod izrazitejših ploh tudi v sredo, nato pa (vse) manj. A ob naraščajočih temperaturah in nestabilnem zraku proti koncu tedna še vedno ostaja možnost ploh, poroča Hrvaška radiotelevizija (HRT).

Poleg dežja bosta težave na Jadranu in ob njem ustvarjala tudi jugo in burja. V torek in v sredo bo okrepljen in buren jugo pihal prav na jugu Jadrana, na severnem delu pa burja, ki bo trajala kar nekaj časa,” je tedensko vremensko napoved za HRT pripravil Tomislav Kozarić, dipl.inž. iz Hrvaškega hidormeteorološkega zavoda (DHMZ).

Ogrožena in prizadeta območja v Dalmaciji je obiskal tudi minister za notranje zadeve Davor Božinović.

“Ozaveščati moramo na ravni celotne države, da so poplave in požari tisto, zaradi česar je Hrvaška najbolj ranljiva glede podnebnih sprememb,” je uvodoma povedal.

Leta 2008 je bil tukaj zgrajen obrambni zid po oceni 100 letne povodnji. Šli smo 30 centimetrov višje od najvišjega nivoja, a tu je tudi dejavnik usedlin, ki se nabira z leti. Predstavniki Hrvatskih voda so izdelali geološko podlago in na tej lokaciji bo potrebnih več aktivnosti; na eni strani čiščenje dna peska in mulja, na drugi strani dvig zidu, kar je ceneje kot čiščenje dna, če pa Zrmanje ne bomo zasuli, je vprašanje, kam bomo prišli s tistimi stenami v višino.”

V zaključku pogovora s predstavniki medijev je izpostavil najbolj pomembno. “Podnebne spremembe niso več teoretično, ampak praktično vprašanje. Ekstremna vročina, požari … na to moramo računati tudi to poletje, je še dejal Božinović v Obrovcu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: