Na Bledu se začenja 55. srečanje pisateljev. Po svetu bodo predstavili rezultate mednarodne raziskave bralne pismenosti PIRLS 2021

Na Bledu se bo danes začelo 55. mednarodno srečanje pisateljev, ki ga organizira slovenski center Pen.

Odprl ga bo recital poezije v 13 jezikih, v sredo pa se bodo na okroglih mizah spraševali, kakšna družbena ureditev bi spodbujala mir in kakšen je odnos literature do resnice.

Letošnje blejsko srečanje bo znova hibridno, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA). Potekalo bo v treh uradnih jezikih Pena – angleščini, francoščini in španščini – ter slovenščini.

Po pričakovanjih predsednice Slovenskega centra Pen Tanje Tuma se ga bo v živo udeležilo okrog 60 pisateljev ter v celoti okrog 80.

Srečanje bo spremljal deseti festival Obrazi miru, ki ga slovenski center Pen kot glavni organizator v sredo in četrtek pripravlja v Ljubljani, Kranju, na Bledu, v Kropi in Trzinu.

Tudi ta bo ponudil dve okrogli mizi in dogodek ob natečaju Pisanje in rapanje za mir.

Predstavili bodo rezultate mednarodne raziskave bralne pismenosti PIRLS 2021

V Ljubljani in več drugih državah z vsega svetapa bodo danes predstavili rezultate mednarodne raziskave bralne pismenosti četrtošolcev PIRLS 2021.

Gre za peti cikel raziskave, ki so jo začeli leta 2001 in jo izvajajo vsakih pet let. Njen namen je ugotoviti primerjalne podatke o bralni pismenosti učencev v zgodnjem obdobju razvoja pismenosti.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje bodo skupaj s Pedagoškim inštitutom prve rezultate predstavili na novinarski konferenci ob 10. uri, hkrati z mednarodno objavo prvih rezultatov. Temu bosta sledili poglobljena predstavitev in razprava o rezultatih.

Zajem podatkov za tokratno raziskavo PIRLS se je odvijal spomladi 2021, še prenaša STA.

Rezultati prejšnje raziskave PIRLS 2016, ki so jih predstavili decembra 2017, so pokazali, da so slovenski učenci izkazovali nadpovprečne rezultate v bralni pismenosti.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: