(Ukrajina, Twitter in Telegram) Nejasnosti v zvezi z nočno-jutranjim raketnim napadom na Kijev, ukrajinske enote po zadnjih (proruskih) poročilih zapuščajo Bahmut/Artemovsk

Davi je prišlo do velike raketne bitke nad Kijevom, poroča večina medijev po svetu.

Prav k slednji je, ob Bahmutu/Artemovsku, usmerjena pozornost večine neodvisnih analitikov na spletnih omrežjih Twitter in Telegram, pri čemer pa gre pri vrednotenju posamezne informacije najprej preveriti ozadje posameznega vira.

Po navedbah proukrajinskih virov so, kot običajno, vse ruske rakete sestrelile nedavno dostavljene ameriške rakete Patriot. Ukrajinci tako slavijo ognjeni krst “game changerja”, razvpitega ameriškega protizračnega obrambnega sistema, piše Mikael Valtersson na Twitterju.

Na proruski strani je razpoloženje prav tako veselo, saj trdijo, da so ruske rakete uničile lanser Patriot. Še bolje, uničile naj bi celotno baterijo Patriot, saj je le-ta izstrelila več kot 30 raket Patriot proti prihajajočim raketam, kar je razvidno tudi na videu posnetku uporabnika @RadarFennec.

Na slednjem najprej vidimo več kot dvominutno izstreljevanje 32 raket patriot, na koncu posnetka pa močno eksplozijo na mestu enega od izstrelišč, ki naj bi jo povzročila ruska hipersonična raketa vrste Kinžal (Bodalo).

Valtersson se sprašuje, kaj je res, komu verjeti?! Enako počne vsaj pol twittosfere, ki se ukvarja z vojno v Ukrajini!

Ukrajinci so očitno pretiravali, vendar bi lahko sestrelili veliko raket, meni švedski analitik. Zdi pa se tudi, da video dokazi potrjujejo ruske trditve, da je bil zadet vsaj en lansirnik Patriot.

Drugo vprašanje je, koliko omenjenih raket je sploh prejela Ukrajina? V videoposnetku jih vidimo vsaj 30; izstrelili so jih v manj kot 2 minutah, kar je stalo skoraj 160 milijonov USD. V nedavnem napadu, ki je uničil veliko skladišče streliva zahodno od Khmelnitskyja, naj bi bila prav tako uničena velika količina raket vrste patriot.

S to in tako stopnjo porabe raket bi lahko Ukrajina kmalu spet ostala brez raket dolgega dosega.

Preostale ukrajinske enote naj bi se po zadnjih vesteh že umaknile popolnoma na obrobje Bahmuta.
(Vir: Twitter)
Proruski Rybar cilja na uporabo brezpilotnih letalnikov, spletni analitiki pa tudi na prirejene, ti. jadralne bombe

Tako trdijo, da so obsežni nočni napad na cilje ukrajinske vojske v Kijevu ruske enote izvedle z uporabo brezpilotnih letal in različnih vrst raket.

Ameriški sistemi zračne obrambe Patriot so aktivno sodelovali pri sestreljevanju projektilov- samo v predstavljenih videih so baterije v kratkem času izstrelile približno 30 raket, navaja tudi Rybar.

Sodeč po enem od videoposnetkov bi lahko ruske čete zadele lanser: na enem od krajev delovanja sistema zračne obrambe namreč takoj po sprostitvi celotnega tovora streliva pride do močne eksplozije.

Ukrajinska stran trdi, da je sestrelila vse izstrelke, vključno s hiperzvočnimi Kinžali, vendar tega ne potrjujejo posnetki s prizorišča, opozarja Rybar. Nasprotno pa slednji potrjujejo, da je v okrožju Solomenski prišlo do več močnih eksplozij, dodajajo.

Poleg tega sta najmanj dve ameriški protiraketi iz patriota zašli s tečaja in padli v urbana oziroma naseljena območja, še navaja ruska stran.

Na spletu so se pojavili tudi (domnevni) posnetki zadetkov in eksplozij, ki naj bi jih povzročili Kinžali. Zagovorniki pravijo, da gre za trden dokaz učinkovitosti, oponenti pa, da gre za lanske posnetke iz okolice Harkova. Ta se sicer nahaja v bližini ruske meje, s poldrugim milijonom prebivalcev pa je drugo največje ukrajinsko mesto, v katerem prebivalci govorijo pretežno rusko.


Kaj bo z Bahmutom? Ga zapuščajo zadnje (poražene) ukrajinske enote?

Kot navaja več spletnih virov, so po zadnjih poročilih ukrajinske enote že začele s popolnim umikom iz Bahmuta/Artemovska. Pod svojim nadzorom naj bi imele le še manjši sklop nebotičnikov na skrajnem zahodu mesta.

Gre za sedem večjih stavb, navajajo poznavalci, in nekaj večjih garaž in silosov v predmestju. Analitiki menijo, da je rusko napredovanje hitrejše od predvidenega in sledi ukrajinskemu umiku in obratno.

Še sinoči in zjutraj so opazovalci za dosego popolnega ruskega nadzora nad mestom predvidevali 5-10 dni, napoved kasneje zmanjšali na 2-4 dni, zdaj pa se zdi, da bodo spopadi trajali še največ 2 dneva.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: