V pričakovanju vodnega vala iz Slovenije: na Hrvaškem tudi danes obilno deževje in poplave, prepovedano obiskovanje slapov Krke

Po včerajšnjih poplavah na severu Dalmacije na Hrvaškem pričakujejo, da bodo reke zaradi obilnih padavin prestopile bregove tudi v nekaterih drugih delih države. Izredne razmere so razglasili v Hrvatski Kostajnici ob meji z Bosno in Hercegovino, kjer narašča reka Una, na območju Karlovca pa narašča gladina Kolpe

V Hrvatski Kostajnici ob pomoči pripadnikov hrvaške vojske že od včeraj utrjujejo nasipe ob Uni, na poplave pa se pripravljajo tudi v Karlovcu, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V ustanovi Hrvatske vode so ocenili, da bodo nekatera mesta zaradi naraščanja Save, Kolpe in Une v prihodnjih dneh na udaru velikih vodnih valov. Visok vodostaj Kolpe pričakujejo na območju Karlovca, Petrinje in Siska, visok vodostaj Une pa v Hrvatski Kostajnici.

Opozorili so, da bi iz smeri Slovenije že jutri, v sredo, lahko prispel tudi velik val reke Sava, zaključujejo pri STA.

Spletne naslovnice hrvaškega časopisja.

Iz Slovenije danes in jutri pričakujejo vodni val, težave tudi v NP Krka

Napovedi Hrvaških voda kažejo, da bodo največji vodostaji reke Kupe v Karlovcu in Une v Hrvaški Kostajnici v sredo na podobni ravni kot decembra 2022, ko so območje prav tako prizadele poplave.

V zadnjih 24 urah je na območju skoraj celotne Hrvaške padla znatna količina padavin, v povprečju med 10 in 40 mm. Največ dežja je padlo v zaledju Zadra in sicer v Gračacu 256 mm, Kninu 56 mm, Šibeniku 37 mm; torej v porečjih Zrmanje (Obrovac) in Otuče (Gračac).

Iz smeri Republike Slovenije je tudi jutri pričakovati nastanek velikega vodnega vala reke Save na nivoju 1.800-2.000 m3/s.

Zaradi tega je bila podana tudi zahteva za zagotovitev dodatnih sil in sodelovanje pripadnikov hrvaške vojske pri izvajanju protipoplavnih ukrepov v prihodnjih dneh, dela na terenu s pomočjo hrvaške vojske pa je že potekalo. Izvajajo od včeraj od 12. ure, poročajo malodane vsi hrvaški mediji.

Poleg tega sta bili včeraj dopoldne za namen znižanja vodostaja reke Save na območju Siska in Jasenovca odprti akumulaciji Prevlaka in Trebež, preko katerih del večjih voda reke Save doteka v retenzijo Lonjsko polje. Gre za zamudo v in pri vodnem odtoku, tudi zaradi načrtnega in namenskega zadrževanja padavinske vode na določenem območju

Obilne padavine so povzročale težave tudi v Narodnem parku (NP) Krka, zato so zaradi obilice dežja prepovedali obiske dveh najatraktivnejših krajev.

Gre za Skradinski buk in Roški slap, do katerih dostop ni možen do umika vode. Prav tako zaradi visokega vodostaja trenutno niso na voljo izleti z ladjami, še poročajo hrvaški mediji.

(mbo)


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: