Vrečko: Postopki za razrešitev programskih svetnikov bodo potekali v okviru pravne države. Včerajšnja objava rezultatov medijskega razpisa za letos še vedno razburja

Postopki za razrešitev devetih programskih svetnikov Radiotelevizije Slovenija RTVS bodo potekali v okviru pravne države, je danes ob prihodu na zasedanje ministrov za kulturo EU zagotovila ministrica Asta Vrečko.

Razrešitev bo po besedah ministrice potekala v skladu s postopki, ki so možni znotraj državnega zbora, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Pojasnila je, da se je koalicija za ukrepanje odločila zaradi dveh pravnomočnih sodb v zvezi z RTVS ter tudi drugih očitkov zaposlenih glede odnosov in dogajanja na javnem mediju.

Kot je še dejala ministrica, so se za ukrepanje odločili tudi zato, ker potrebujemo neodvisen javni medij. Pri tem pojasnilu posameznik- sploh ta(k), ki je delal v slovenskih medijih, za nameček na RTVS- ne ve, ali bi se smejal, ali bi jokal (op.ur.).

Vrečko se je tako odzvala na očitke opozicije in predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča, da bi bila razrešitev devetih programskih svetnikov, ki jo je včeraj predlagala koalicija, nezakonita.

Po mnenju ministrstva Aste Vrečko je Večer, katerega izvodi pogosto končajo v smeteh lokalnih prodajalcev,
upravičen do 40 proračunskih tisočakov, čeravno je v zasebni, tajkunski lasti.

Ministrstvo na spletu objavilo rezultate medijskega razpisa za letos; prvi vtis je, da tudi nova oblast sofinancira zgolj lastne medije

Ministrstvo za kulturo je včeraj objavilo rezultate razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2023.

V sklopu B bo najvišji znesek, slabih sto tisočakov (98.789 evrov), prejel Radio Študent, le nekaj manj -okoli 90.000 evrov- pa projekti Koroškega radia, Štajerskega vala in Murskega vala.

V sklopu A je najvišji znesek v višini 40.000 evrov odobren portalu Pod Črto in Večeru. Slednji je v zasebni, tajkunski lasti op.ur.).

Delo, Dnevnik in Gorenjski glas bodo prejeli po 38.000 evrov, še eno glasilo, ki je sodelovalo pri utiranju poti na vrh sedanji oblasti (op.ur.), Mladina pa 36.000 evrov.

Nobenemu od teh na razpisu leto prej, ki ga je izvedlo ministrstvo še v prejšnji sestavi, ni uspelo prejeti niti evra, še zaščitniško prenašajp pri Slovenski tiskovni agenciji (STA), kjer so bili sicer sami tarča medijske politike prejšnje oblasti, sedanje opozicije.

Ministrstvo je razpis objavilo 4. novembra, njegova okvirna vrednost pa je znašala največ 2,9 milijona evrov.

Z njim (bojda, op.ur.) želi podpreti medije pri ustvarjanju in razširjanju programskih vsebin, ki so pomembne za uresničevanje javnega interesa na področju medijev v skladu z zakonom o medijih.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: