30 let Slovenije v Interpolu

Policijska akademija v Tacnu je bila v petek prizorišče slovesnosti ob dveh pomembnih mejnikih: 100-letnici delovanja Interpola in 30-letnici slovenskega sodelovanja v tej prestižni mednarodni organizaciji.

Med slavnostnimi govorci je bil tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, je na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za notranje zadeve.

Kot so zapisali, je ta v svojem nagovoru poudaril izzive sodobnega časa ter nujnost medsebojne pomoči in povezovanja.

Mednarodno varnostno okolje je čedalje bolj kompleksno, prepleteno in soodvisno. Podvrženo je novim izzivom in grožnjam, stalnim, a tudi nepredvidljivim spremembam, ki jih generirajo nam bližnja krizna in vojna območja in še vedno dokaj negotove politične razmere na Zahodnem Balkanu ter v drugih regijah. Države pa v tej kompleksnosti in dinamičnosti niso več zmožne same zagotavljati varnosti,” je izpostavil.

Dejal je še, da se Slovenija še kako zaveda pomena vključevanja v mednarodne organizacije in v njih aktivno deluje.

“Republika Slovenija in slovenska policija vse od začetka vseskozi poudarjata svojo zavezanost aktivnemu sodelovanju z Interpolom in v skladu z svojimi možnostmi prispevata k uspešni izvedbi nalog Interpola.”

Slovenija zato ostaja močna zagovornica usklajenega pristopa in ustvarjanja sinergij med Evropsko unijo in Interpolom pri uresničevanju skupnih ciljev, je zatrdil minister.

30 let članstva Slovenije v Interpolu.
(Foto: Ministrstvo za notranje zadeve)

Mednarodna organizacija kriminalistične policije Interpol, ki je največja mednarodna policijska organizacija s 195 državami članicami, letos praznuje 100. obletnico ustanovitve.

Mednarodna komisija kriminalistične policije, kot se je Interpol prvotno imenoval, je bila ustanovljena leta 1923 na policijskem kongresu na Dunaju v Avstriji.

Slovenija je bila v Interpol sprejeta na 61. Generalni skupščini Interpola v Dakarju v Senegalu novembra 1992.

Članstvo v največji mednarodni policijski organizaciji je bilo eno izmed priznanj, ki jih je bila slovenska policija deležna ob osamosvojitvi, je v svoji objavi še navedlo ministrstvo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: