DPR in Rusija razglasili zmago v Bahmutu/ Artemovsku (video)

Rusija je včeraj zatrdila, da je zavzela celotno ukrajinsko mesto Bakhmut, kar bi, če bi bilo potrjeno, pomenilo konec najdaljše in najbolj krvave bitke v 15-mesečni vojni, poročajo mediji po svetu.

Po navedbah neodvisnih analitikov, naj bi Ukrajino samo obramba tega mesta stala 15.000 mrtvih in 40.000 ranjenih. Ruske izgube niso docela znane, po trditvah uradnega Kijeva pa gre vsaj za enake številke. Mesta se je zato oprijel naziv “meat grinder” oziroma mesoreznica ali pa kar klavnica.

Napad na že skoraj zravnano mesto je vodila ruska najemniška vojaška skupina Wagner, katere vodja Jevgenij Prigožin je sinoči dejal, da so njegove sile zavzele celotno mesto in vsako hišo.

Zavzetje Bakhmuta, ki ga Rusi od sovjetske dobe imenujejo Artemovsk oziroma Artjomovsk, bi pomenilo prvo večjo rusko zmago v bitki, ki je trajala več kot 10 mesecev.

Rusko obrambno ministrstvo je na kratko sporočilo, “da je bila osvoboditev Artjomovska končana z napadom Wagnerjevih jurišnih odredov ob podpori topništva in letalstva.”

Uradni Kijev je Prigožinove trditve pred rusko objavo zavrnil, ni pa se takoj skliceval na trditve ruskega ministrstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je vojakom čestital za zavzetje mesta in dejal, da bodo najzaslužnejši nagrajeni, poročajo ruske tiskovne agencije.

Prigožin, ki je doslej večkrat pozval redno rusko vojsko, naj zapusti svoj položaj, je povedal, da se bodo njegove sile zaradi počitka s 25. majem umaknile iz Bahmuta in nadzor predale redni ruski vojski.

(Vir: Ria Novosti, YouTube)

Uradni Kijev le stežka priznava padec Bahmuta; sledita Slavjansk in Kramatorsk ali mirovna pogajanja?

Zadnjih nekaj naseljenih blokov vzhodnega Bahmuta, za katere je skupina Wagner trdila, da jih je včeraj zajela, niso taktično ali operativno pomembni, je v svoji zadnji analizi dejal Inštitut za preučevanje vojne, bolj znan kot ISW.

Osvojitev teh blokov ruskim silam ne daje operativno pomembnega terena za nadaljevanje izvajanja ofenzivnih operacij ali nobenega močnega položaja, s katerega bi se lahko branile pred morebitnimi ukrajinskimi protinapadi, trdijo strokovnjaki omenjenega inštituta.

Mihailo Podoljak, (sporni, op.ur.) svetovalec Zelenskega, je dejal, da je Prigožinova trditev, da so njegovi plačanci zavzeli Bahmut, “poskus odvračanja pozornosti” od ogromne podpore, ki jo Zahod daje Ukrajini med turnejo Zelenskega po zavezniških državah.

Pogled na preostanke nekoč novega dela Bahmuta,
v vojni poimenovanega Gnezdo in Tetris.
(Vir: Twitter, Višegrad24)

ISW trdi, da je malo verjetno, da bodo Wagnerjevci vzpostavili ustrezno obrambo ali utrdili nedavne uspehe v Bakhmutu, ki bodo zadostni za preprečitev ukrajinskih protinapadov do 25. maja.

Kot že omenjeno, gre za dan, ko nameravajo Wagnerjeve sile vzpostaviti obrambne položaje, preden odgovornost za mesto prenesejo na ruske konvencionalne sile, kot trdi Prigožin.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: